Mia Törnblom: ”Jag brukade älska att bli äldre”

Mia Törnblom

I ärlighetens namn måste jag erkänna att jag flera gånger har himlat med ögonen åt min man när han blivit åk- eller sjösjuk. Jag har fördömande tänkt att han är för känslig och att han känner efter för mycket.

Detta är jag inte på något sätt stolt över men det är sanningen och i helgen fick jag tillbaka med besked.

Jag fick en smärtsam lektion i ödmjukhet.

Jag var på en kryssning mellan Oslo och Kiel för att hålla en före­läsning och fy fan va sjösjuk jag var! Jag blev helt utslagen, illamående, ynklig – förnedringen var total.

Det var länge sedan jag tyckte så synd om mig själv och jag kommer aldrig, aldrig mer att himla med ögonen eller tänka att vare sig min man eller någon annan är för känslig. Jag hade ingen aning om hur dålig man faktiskt kan bli och att det är omöjligt att göra någonting för att påskynda eller skaka av sig illamåendet.

Förutom min nyfunna ödmjukhet inför sjösjuka så har jag den senaste tiden på olika sätt blivit påmind om jag blir äldre. Mina leder är slitna, jag befinner mig i klimakteriet och jag har artros i fötterna. En del av mig vill beställa piller från reklamen på TV-shop trots att jag innerst inne inte tror att pillrena mot slitna leder som flera kändisar gör reklam för fungerar.

Jag märker också att jag oftare och oftare drömmer om att bo i något varmare land på vintern, jag har till och med börjat planera hur jag vill ha det när jag pensionerar mig. Jag ser ingenting utan mina läsglas­ögon och numera blir jag väldigt påverkad av jetlag – något jag inte alls märkte av för bara några år sedan.

Eh, visst börjar jag bli äldre men jag har fortfarande två år kvar tills jag fyller 50 år.

Jag är en av de som brukar skryta om att jag älskar att bli äldre. Men nu börjar även jag inse att det finns en del negativa sidor, jag får helt enkelt acceptera att min kropp är lite som en gammal bil. Den börjar kräva mer omvårdnad och service för att den ska hålla och vara i god form, men precis som med en gammal bil kan jag faktiskt göra väldigt mycket för att påverka min hållbarhet.

Att jag dessutom blir klokare för varje år som går är något att komma ihåg. En annan vinst med att bli äldre är att jag hela tiden blir tryggare i både mina val, min person och mitt sätt att leva. Hellre en gammal bil än att behöva vara tonåring igen.

/Mia

ANNONS EXTERN LÄNK

Så vet du om du är i hormonell obalans - läs expertens råd här.

Wellness

Publisert:

Aftonbladet

/

Hälsa

/

Mia Törnblom

ÄMNEN I ARTIKELN

Mia Törnblom

Inre hälsa