Fråga doktorn

Av: Zendry Svärdkrona

Publicerad:
Uppdaterad:

Mikael Lördal är medicine doktor och överläkare vid Karolinska sjukhuset och specialist i invärtesmedicin och magtarmkanalens medicinska sjukdomar. Har du frågor till Mikael Lördal skicka ett mail till: fraga.halsa@aftonbladet.se

Var går gränsen för diabetes?

Finns det ingen entydig diagnos på diabetes? Vilka jag än frågar får jag olika svar. Vid senaste provtagningen hade jag följande fastevärden: Glukos, stick i fingret 6,5. Glukos, stick i armvecket 5,6 vid samma tidpunkt. Varför blev det olika värden? Någon vecka senare hade jag vid stick i fingret faste glukos på 7,1. Har jag diabetes? Idag är jag 54 år.

De senaste WHO-kriterierna för diagnos av sockersjuka säger att man har diabetes om fasteblodsockret vid minst två olika tillfällen är 6.1 eller högre. Man gör ingen skillnad på om blodprovet är taget i armvecket (venöst) eller i fingret (kapillärt). I kapillärt blod, d v s i det blod som är på väg ut i kroppen, är blodsockret lite högre än i det venösa blodet som är på väg tillbaka från kroppen. Det är därför du hade olika värden vid samma provtagningstillfälle.

Varför har jag halsbränna?

Jag ar en kvinna och 41år. Jag har helt oväntat fått halsbränna. Förra gången det hände var jag gravid, men så är det inte nu. Vad är orsaken till mina besvär?

Dina besvär beror på att sur magsaft rinner baklänges, från magsäcken förbi den övre magmunnen och upp i matstrupen. På fackspråk kallas detta för reflux. Andra vanliga besvär vid reflux är sura uppstötningar och smärta bakom bröstbenet.

Vid graviditet blir den övre magmunnen ”slappare” på grund av förändringar i hormonerna, vilket gör att magsaften lättare kan rinna baklänges. Den vanligaste orsaken till att den övre magmunnen läcker är dock att den slappnar av när den inte ska göra det. Den övre magmunnen får också svårare att hålla tätt om man röker, dricker stora mängder alkohol, använder vissa läkemedel eller är överviktig.

Hur får jag ner blodtrycket?

Vad kan man göra för att sänka sitt blodtryck? Vore väldigt tacksam om du har nåt svar...

Att förändra sin livsstil kan i ibland räcka som enda behandling om blodtrycket bara är lite förhöjt, men ofta blir förändringar i livsstilen ett viktigt komplement till läkemedelsbehandling. Livsstilsförändringar som har övertygande effekt är viktreduktion (mål: BMI < 26), minskad konsumtion av koksalt (inte mer än cirka fem gram per dygn) och att sluta röka om man gör det. Motion och minskad alkoholkonsumtion har också en positiv effekt.

Så här räknar Du ut Ditt BMI: vikten/längden x längden. Vikten ska anges i kg och längden i meter.

Publicerad: