Hälsokost eller godis?

HÄLSA

Choklad har både bra och dåliga egenskaper

Uppiggande? Bra för hjärtat?

Motverkar cancer?

Nu marknadsförs choklad som hälsokost. Men håller argumenten?

De stora amerikanska företagen Mars och Hersheys var tidigt ute med att försöka kränga choklad som hälsomat. Nu har trenden kommit till Sverige. Den belgiska chokladtillverkaren Newtree lanserar ett tiotal chokladkakor med "hälsoeffekter".

"Ger en kick"

Aftonbladet var med på en pressvisning i Stockholm där Newtree presenterade sina produkter. Förutom traditionella chokladkakor säljer man även produkter med guarana, lindblomsextrakt och kaktusextrakt.

– Vi säger inte att våra produkter har en medicinsk effekt, men chokladen kan ge dig en liten kick och bidra till att behålla den goda hälsa du redan har, säger Julien Simonis, forskningsansvarig på Newtree.

1 av 2 | Foto: Fredrik Paulún.

Choklad har både bra och dåliga egenskaper

Fredrik Paulún, näringsfysiolog och författare samt Irene Mattisson, nutritionist på Livsmedelsverket ger dig kalla fakta om choklad.

Innehåller choklad bra fetter?

Paulún: ”Om man enbart tittar på fettkvaliteten hos choklad är den inget vidare. Visserligen varierar det något, men fettet i choklad består nästan till 60 procent av långkedjat mättat fett, vilket inte är bra varken för hälsan eller formen. Ungefär 30 procent är dock enkelomättat fett, vilket höjer kvaliteten ett par nivåer.”

Mattisson: ”Mörk choklad har en stor andel mättat fett, vilket vi brukar varna för. Men majoriteten av det mättade fettet består av stearinsyra, som inte höjer kolesterolet. Däremot finns det också palmitinsyra i chokladen, vilket har en kolesterolhöjande effekt.”

Innehåller choklad viktiga mineraler?

Paulún: ”Hundra gram choklad ger ca 15 till 20 procent av dagsbehovet av magnesium, men då får du på köpet även 550 kalorier. Det är således en mycket energirik magnesiumkälla. Det kan jämföras med havregryn som ger ungefär 40 till 50 procent av dagsbehovet men bara 370 kcal. I en normal nyttig kost finns det ganska gott om magnesium, men äter man dåligt kan det vara en bristvara.”

Mattisson: ”Det finns andra livsmedel som är bättre. Prova hellre nötter, frön och gröna blad som är magnesiumrika. De innehåller inte mättade fetter.”

Är choklad rikt på antioxidanter?

Paulún: ”Detta är chokladens verkliga fördel, men det måste vara mörk choklad. När man mäter ORAC, ett mått på hur mycket antioxidanter som finns i livsmedlet, utgår man från antioxidanter per 100 gram. Den mängden choklad ger 13?000 i ORAC, men många kilokalorier, cirka 550 stycken. Blåbär har till exempel bara 53 kcal per 100 gram, men ändå ett så högt ORAC som 4? 400.”

Mattisson: ”Bär, särskilt blåbär och svarta vinbär är bättre antioxidantkällor. Där kan man verkligen frossa, eftersom de är kalorisnåla.”

Är choklad en bra fiberkälla?

Paulún: ”Normal choklad har ca 0,5 gram fiber per 100 gram.”

Mattisson: ”Här är svaret entydigt: Nej!”

Har mörk choklad lågt GI?

Paulún: ”Det stämmer! Mörk choklad, med kakaohalt på minst 65 procent, höjer blodsockret långsamt och är ett nyttigt GI-godis. Den allra bästa sorten är dock den som är sockerfri.”

Hur mycket choklad kan man äta utan att gå upp i vikt?

Paulún: ”Ett par rutor mörk choklad dagligen till kaffet eller teet är lagom och mycket nyttigt.”

Mattisson: ”Om man räknar på en kvinna i 40-årsåldern med ett stillasittande jobb, så har hon cirka 250 till 300 kalorier varje dag att lägga på kakor, godis, vin, öl med mera. Det innebär att man kan äta cirka 50 gram choklad om dagen. Men det betyder att man inte får dricka något vin den dagen, eller äta något annat extra.”