D-vitamin kan hjälpa mot prostatacancer

Publicerad:
Uppdaterad:

Ny medicin tar avstamp i solens strålar

Prostatacancer är den näst största orsaken till cancer-relaterade dödsfall bland män idag. Nu kommer nya rön om att vitamin D kan fördröja sjukdomsutvecklingen.

Statistiken visar att antalet prostatacancerfall är högre i länder som ligger långt från ekvatorn, där solen inte visar sig lika ofta. Från solen får vi den viktiga vitamin D och detta har amerikanska forskare nu tagit fasta på.

Det amerikanska läkemedelsföretaget Novacea har tagit fram ett D-vitaminpiller, Asentar, som ska hjälpa i behandlingen av dem med långt gången prostatacancer, rapporterar brittiska BBC News.

– Patienter med långt utvecklad cancer och som använt pillret i samband med cellgiftsbehandling har i genomsnitt levt nio månader längre än dem som enbart behandlats med cellgifter, säger Proffessor Nick James, cancerexpert på University of Birmingham, till BBC.

Fler tester

Trots att de första testerna visat mycket goda resultat och forskarna ser framsteg hos sina patienter, så väntar fler tester innan pillret kan släppas på marknaden.

– Asentar har visat sig vara mycket framgångsrikt hittills, men en större utredning behövs för att säkerställa att pillret både är effektivt och verkligen säkert, säger dr Julie Sharp på Cancer Research UK till BBC.

Skulle resterande tester av Asentar visa sig vara lika framgångsrika så kan pillret vara aktuellt att släppas år 2009.

Nina Johansson

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN