Skvallra – och få mer betalt

HÄLSA

Sprida rykten om sig själv säkraste sättet

Vill du få högre lön och roligare arbetsuppgifter?

Sprid rykten – om dig själv.

Skvaller väger tyngst när vi bedömer människor, visar ny forskning.

Foto: HELLRE SKVALLER 44 procent lyssnar mer på skvaller än fakta när de strider mot varandra, det visar en undersökning. ”Få törs ha en egen uppfattning”, säger professor Henry Montgomery.

Det är inte ihärdigt gnetande eller hög arbetsmoral som gör att vi föredrar att jobba med vissa personer. Skvaller är viktigare än våra egna iakttagelser, enligt en ny studie.

Forskarnas teori är att rykten betyder mer än personlig kontakt för hur vi uppfattar människor. En konsekvens är att samarbetet inte behöver försämras i större grupper. Genom skvallret kan medlemmarna veta vem som går att lita på utan att känna personen.

Viktigare än fakta

Forskarlaget, från Max Planck-institutet i Tyskland och Wiens universitet, lät 126 studenter spela ett spel där samarbete belönades. Deltagarna fick skriva ner skvaller om medspelarna och fick också korrekta uppgifter om hur generösa de varit i tidigare omgångar. Sedan fick de välja sina samarbetspartner utifrån den informationen.

Resultaten visar att skvaller är viktigare än fakta för hur vi uppfattar folk. 44 procent lyssnade hellre på skvallret när uppgifterna stred mot varandra.

”Vill inte avvika”

Henry Montgomery, professor i kognitiv psykologi vid Stockholms universitet, är inte förvånad.

– Man vill inte avvika från gruppen. Tycker folk att någon är en skitstövel är det få som törs ha en annan uppfattning, säger han. Har ett negativt rykte kommit igång är det extremt svårt att försvara sig med saklig information.

Studien, som publicerades i tidskriften PNAS senaste nummer, visade också att trovärdigheten hos skvallraren inte påverkade deltagarnas beslut. Därför går det att skvallra sig till ett bra rykte och därigenom manipulera andras åsikter, menar forskarna.