Finland vill avskaffa sommartid – vill få med sig andra länder

HÄLSA

Finland vill skrota sommartiden. Men eftersom tiden är reglerad av EU får Finland inte avskaffa tidsomställningen.
Nu hoppas de få med sig fler medlemsländer, skriver Sveriges Radio.

Varje år diskuteras sommartiden och vintertidens vara eller icke vara. I Finland har man tröttnat rejält på att ställa om klockan och vill nu slopa sommartiden helt.

I november behandlade den finska riksdagen ett medborgarinitiativ som 70 000 personer skrivit under, i hopp om att avskaffa sommartiden. I initiativet behandlas de problem som tidsomställningen innebär för en del människor, skriver Sveriges Radio.

Foto: Fredrik Sandberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
Finland vill slopa sommartiden.

Tiden reglerad av EU

Sommartiden är reglerad av EU och därför kan Finland inte själva gå ifrån tidsomställningen, trots att en majoritet av riksdagsledamöterna i Finland är positiva till att slopa sommartiden. Därför måste EU-kommissionen med ett förändringsförslag för att medlemsländerna ska kunna frångå sommartiden.

Finland ska nu undersöka hur de andra medlemsländerna och EU-parlamentet förhåller sig till att tidsomställningen. Finlands trafik- och kommunikationsminister Anne Berner skriver på Twitter att hon hoppas på stöd från andra EU-länder.

Enligt en studie för EU-kommissionen 2014 var dock majoriteten nöjda med det nuvarande systemet.

I Sverige får riksdagen årligen in motioner där riksdagsledamöter vill avskaffa tidsomställningen, eftersom de menar att det skulle främja folkhälsan.

Därför ställer vi om klockan 00:28
ARTIKELN HANDLAR OM

Sommartid

Finland

EU