Pias salva - en riktig hästkur

Hälsa

Tog fram kräm mot psoriasis och mugg hemma i köket

Pia är ingen gammal trollpacka.

Men hon kokar ihop egna salvor.

Som hjälper både hästar och människor.

 Ingen salva i världen kan bota psoriasis, som kommer inifrån, men min salva är uppbyggande och bryter inte ner huden som kortisonsalvan. Dessutom är den helt ofarlig, du kan äta den om du vill , säger Pia Arendell.
Ingen salva i världen kan bota psoriasis, som kommer inifrån, men min salva är uppbyggande och bryter inte ner huden som kortisonsalvan. Dessutom är den helt ofarlig, du kan äta den om du vill , säger Pia Arendell.

I Gullringen i Östergötland, på gränsen till Småland, hittar vi Pia Arendell, 44.

Det är lätt att tro att dataläraren Pia, om hon levt ett tidigare liv, varit en klok gumma. Hur kan man annars förklara det mirakel som skett på gården Ängaryd, mellan Kisa och Vimmerby?

Där veterinärer, desinfektionsföretag och läkemedelsbolag gått bet har Pia tagit vid och i sitt kök experimenterat fram en egen medicin. En salva som hjälper mot jordbakterien mugg samt allt tänkbart eksem och psoriasis.

Gammalt recept

Kvacksalveri? Nej, snarare ett urgammalt recept. Trebarnsmamman litar på sin intuition och känner att hon är något riktigt bra på spåren.

Det började för sju år sedan. Pias häst, arabstoet Shanti, drabbades av mugg, en besvärlig hudsjukdom. Familjen försökte med allt, men ingenting hjälpte. Shantis sår spred sig uppåt benen och bildade hårda skorpor.

Av en händelse fick Arendells kontakt med en homeopat som tipsade Pia om att själv försöka röra ihop en salva som kunde bota hästen.

Sagt och gjort. Pia for till biblioteket i Linköping och började sluka allt om örter. På ett antikvariat hittade hon en örtbok från 1700-talet.

Med olivolja som bas blandade hon johannesört, som skulle vara sårläkande, med ringblomma och rosmarin, båda kända antiseptiska örter, samt bivax.

- Hästen var riktigt dålig den här sommaren. Hela stallet var desinficerat, inga mediciner hade funkat, veterinären stod villrådig. Det kändes som sista utvägen. Men, tro det eller ej, efter en vecka hade Shanti blivit helt frisk, säger Pia.

Ryktet om Pias örtkokeri spred sig i bygden. En kvinna berättade om sin dotter som led av böjveckseksem sen födseln. På grund av klådan sov flickan oroligt på nätterna och tvingades ofta äta kortison.

- Men du, ni kan ju prova min salva, sa Pia.

Efter fyra dar hade flickans eksem nästan helt försvunnit!

Datalärarens fortsatta experiment ledde fram till Ängarydssalvan. Den visade sig hjälpa mot psoriasis. I vissa lindrigare fall har symptomen helt försvunnit.

Örterna måste vara färska

Ingredienserna till salvorna plockar familjen Arendell själva, blomma för blomma. Processen är lång, pillig och omständlig.

- Det ska vara färska, vilda örter som växer i solsken. De läkande egenskaperna finns i blomman. Men den går inte att torka, bara att frysa. Ja, vi har hela frysen full här hemma. Men det finns inget konserveringsmedel i salvan, därför håller den sig bara i ett år, säger Pia.

Framtiden? Fabrik?

- Nej nej, här handlar det om småskalighet och handarbete. Örterna ska hanteras varsamt, från blomma till burk, säger Pia. Däremot vore det trevligt om vi kunde starta någon form av kursverksamhet, att lära folk göra sitt eget hemapotek, med hjälp av naturens råvaror, det vore roligt.

Läkaren: All medicin måste vara godkänd

Vad är psoriasis?

Tipsa och vinn

Tomas Sjöman

ANNONS EXTERN LÄNK

Pro behandlingar anpassade för hemmabruk - 25% på Swiss Clinic hos NordicFeel här

NordicFeel SE

Publisert:

Aftonbladet

/

Hälsa