Unga svenskar super mindre

Drickandet minskar – framförallt bland unga män

Äldre och kvinnor super lika mycket som förut – men unga killar tar allt oftare avstånd från alkoholen.

Det menar forskare på Centrum för socialvetenskaplig alkohol och drogforskning.

– Det är inte samma suparkultur bland ungdomar idag, säger Viktor Wiberg, 22, som inte druckit alkohol på tre år.

Svenskarnas supande minskar.

Det menar i alla fall Mats Ramstedt, forskare på Centrum för socialvetenskaplig alkohol och drogforskning, SoRAD.

Han grundar detta bland annat på nya siffror som presenteras i den årliga Konsumtionsrapporten. Den ges ut av Centrum för konsumtionsvetenskap vid Handelshögskolan, Göteborgs universitet och bygger på 18 000 medverkande som fått besvara frågor kring vad de konsumerar.

Siffrorna visar på att svenskarna både konsumerar mindre alkohol – och köper mindre alkohol utomlands.

Kvinnor dricker lika mycket

Men det är inte alla grupper som har minskat på sitt alkoholintag.

– Det skiljer sig mellan olika grupper i samhället: Bland kvinnor är det inte alls lika självklart att konsumtionen minskat som det är bland männen. De yngre dricker också mindre, medan de äldre generellt dricker mer. Där är det ingen nergång, säger Mats Ramstedt.

Han menar att det framförallt är unga män som minskat sin konsumtion.

– Fler och fler ungdomar dricker inte alls. Framförallt har vi noterat att killar i nian super mycket mindre än de gjorde förr.

”Inte samma suparkultur”

En av de unga killar som tagit avstånd från alkohol är Viktor Wiberg, 22, från Öland. Han slutade dricka när han var 19, efter att ha fått inspiration från hardcore- och punkscenen.

– Där finns det en kultur av att inte dricka och jag fick upp ögonen för att det finns ett alternativ. Jag har alltid tyckt att det är äckligt och inte så kul och nu finns det ingen anledning att börja igen.

Enligt Viktor så finns det en trend bland ungdomar att dricka mindre.

– Det har blivit ganska många som inte dricker nu. Det är inte samma suparkultur längre. Jag tror att det har att göra med att folk tröttnar, och känner man någon som inte dricker så är det lätt att hänga med.

Mats Ramstedt på SoRAD säger att det inte finns någon tydlig anledning till varför drickandet bland de unga minskat, men tror att en av anledningarna kan vara att Sverige har satsat mycket på prevention och gjort många insatser för att unga inte ska dricka.

Viktor Wiberg är tveksam.

– Jag tror att det mest beror på vad kompisarna gör – inte på det man får lära sig i skolan och så. Nykterhetsrörelsen har ju lite av en töntstämpel. Att många inte dricker nu, beror nog på att det är den kultur som gäller bland ungdomar.

– I grunden är det väl ett sätt att ta ställning mot samhället. Man vill förändra, och börjar med att ta avstånd från detta.

Publisert: