Hjärtmedicin kan ge cancer

Av: 

Johanna Björklunds

Hälsa

En vanlig typ av hjärtmedicin kopplas samman med ökad cancerrisk.

Det visar ny amerikansk forskning.

En viss typ av hjärtmedicin kan ge en ökad risk för cancer. Det är angiotensinreceptorblockerare, ARB, som har analyserats och jämförts med insjuknande i cancer i flera olika slumpmässigt fördelade studier, skriver Dagens medicin. Läkemedlet ARB används för behandling av högt blodtryck och hjärtsvikt.

Tusentals har granskats

Mer än 60 000 patienter från fem olika studier har granskats och resultatet har sammanställts av amerikanska forskare vid Case Western Reserve University school of medicine i Cleveland. Efter i snitt fyra års uppföljning fann de att ARB gav en ökad risk för en cancerdiagnos med 7,2 procent jämfört med 6 procent hos de som åt andra hjärtmediciner eller placebo.

Oklart varför

Forskarna kunde inte se någon koppling mellan ARB och ökad risk för dödlighet i cancer, men påpekar att det kan bero på att patienterna inte följdes under tillräckligt länge.

Det är oklart varför medicinen kan öka cancerrisken, men vissa djurförsök tyder på att det kan finnas ett samband med en tillväxt i blodkärlen hos tumörer, skriver BBC news.

Har fördelar

Dr Ilke Sipahi, som ansvarat för studien, menar att man måste titta närmare på faktorer som ålder, rökvanor och hur länge patienterna har ätit medicinen för att kunna klargöra risken.

– Mitt budskap till de patienter som behandlas med ARB är att de inte bör sluta ta läkemedlet på egen hand, för medicinen har fördelar. De måste rådgöra med sin läkare om de potentiella riskerna och om de behöver byta medicin, säger Ilke Sipahi till BBC news.

ANNONS EXTERN LÄNK

Pro behandlingar anpassade för hemmabruk - 25% på Swiss Clinic hos NordicFeel här

NordicFeel SE

Publisert: