Nicola överlevde monstertumör

HÄLSA

Mirakeloperation räddade även hennes ofödda barn

1 av 3 | Foto: Nicola Ellington och hennes dotter Layla Sky överlevde monstertumören som växte inuti Nicola i takt med barnet.

Inuti Nicola Ellington, 26, växte inte bara ett barn.

Graviditeten väckte också en monstertumör med hår och tänder som legat ”vilande” inuti henne sedan födseln.

Hormonerna från graviditeten fick tumören att plötsligt vakna och börja växa i takt med barnet.

– Ingen av oss har någonsin sett något liknande vid en graviditet, säger kardiologen Dawn Adamson till Telegraph.

Det var hon som upptäckte den groteska tumören förra våren. Då hade den redan vuxit sig lika stor som Nicolas vänstra lunga och hotade både hennes och det ofödda barnets liv.

Fick morfin

Den blivande mamman hade då sökt vård vid flera tillfällen på grund av extrema smärtor.

– Smärtan går inte att beskriva och det började strax efter att jag blev gravid. Det kändes som att mitt bröst höll på att krossas, säger hon till Telegraph.

Vid de första läkarbesöken fick hon dock bara några lugnande ord och recept på morfin med sig hem. Turligt nog remitterades hon till slut till Dawn Adamson som gjorde en magnetkameraundersökning.

Monstertumörer – eller teratom – kallas så eftersom de är gjorda av celler som bildat tänder och hår. De formas redan i livmodern och ska utvecklas till delar av ett barn, men blir istället till en tumör.

– Jag trodde inte mina öron när de berättade vilken typ av tumör det var och att den hade tänder och hår, det kändes som att det växte ett monster inuti mig, säger Nicola Ellington till Telegraph.

Stor som en vattenmelon

Läkarna gjorde snabbt bedömningen att tumören måste opereras bort för att rädda livet på både Nicola och det ofödda barnet.

Problemet var att det riktiga barnet ännu var så pass outvecklat att det förmodligen skulle ta skada av en operation. Så medan läkarna väntade på att barnet skulle växta till sig blev tumören större och större.

När den var lika stor som en melon och hotade att strypa syretillförseln till livmodern tog den skicklige kirurgen Joseph Marzouk fram skalpellen.

Nicola låg på operationsbordet under två timmar förra sommaren innan hon syddes ihop, utan monster. Hon fick sedan ligga kvar på sjukhuset fram till december då hon födde 3,3 kilo tunga Layla Sky.

Det är första gången någonsin som en sådan operation har genomförts på en gravid kvinna.