Läkare skriver ut allergimedicin i onödan

HÄLSA

Allt för många får allergimedicin de inte har någon nytta av. Ingen vet ens om de är allergiska enligt en studie från Göteborg.

– Värst är att man kan missa allvarligare sjukdom, som astma, säger sjuksköterskan Yvonne Hagberg.

Foto: Många får allergimedicin utskriven trots att de inte har allergi.

Hon och kollegorna på Olskrokens vårdcentral i Göteborg reagerade på att så många patienter ringde till vårdcentralen för att få receptbelagda läkemedel mot framför allt pollenallergi.

– Ofta har de prövat receptfria allergimediciner och vill ha något starkare. Vilket de alltid tycktes få, berättar Yvonne Hagberg som var utbildad specialistsjuksköterska inom astma och allergi.

Hittade ingen diagnos

Många av patienterna hade fått ut medicinerna flera gånger tidigare och ville bara förnya sitt recept. När sjuksköterskorna tittade i journalerna hittade de sällan någon diagnos.

– Det kändes helt fel. Det är sällan någon kan ringa om andra sjukdomar och få receptbelagd medicin utskriven, säger Yvonne Hagberg som ville gå till botten med problemet.

Var inte allergiska

Istället för telefonrådgivning erbjöds de som ringde ett besök på vårdcentralen för att utreda symtomen.

– Många var förvånade men väldigt tacksamma, särskilt de som fått allergimedicin upprepade gånger utan att bli bättre, säger hon och berättar hur en del kom med hela bärkassar medicin.

Det visade sig att väldigt många inte var allergiska överhuvudtaget. En del var bara förkylda, hade överkänslig näsa eller magont som de själva tolkat som allergi. Andra kunde vara allergiska men mot kvalster eller annat som behandlas på helt annat sätt.

Obehandlad astma

– Sedan fanns det patienter som grovt underskattat sina symtom och gick med obehandlad astma. De hade vi missat om de inte kommit in, säger Yvonne Hagberg som tror det här är ett vanligt problem på de flesta vårdcentraler.

Inte nog med att många kanske går med obehandlade sjukdomar. Det är tråkigt att så många betalar dyrt för mediciner de inte har någon användning för. För att inte tala om samhällets kostnader. På Olskrokens vårdcentral har man nu slutat skriva ut receptbelagda mediciner per telefon om personen inte fått någon diagnos. Det anser Yvonne Hagberg borde vara en självklarhet på alla vårdcentraler.

ARTIKELN HANDLAR OM

Allergi