Senior

Här är 50-plussarnas oväntade drömarbete

avJonas Blomquist, Minimedia

"De väljer varumärken som signalerar förtroende"

Fritidsresor, SVT och Natur och Kultur.

Där har ni 50-plussarnas drömarbetsgivare, enligt en ny undersökning .

Men vill du ha ett jobb på företagen ska du visa att du är energisk och inte avslöja din ålder – i alla fall om man ska tro karriärscoachen Monica Renstig.

Foto: casper hedberg
Mikael Tornving spelar reseledaren Tommy Andersson i Playa del sol. Ett yrke som många av landets 50-plussare vill ha.

50-plussarnas drömyrke är varken läkare, politiker eller jurist. Enligt en undersökning av företaget Novus Opinion vill seniorerna jobba på Fritidsresor, SVT och Natur och Kultur. Undersökningen, som kallas Seniorrankingen, baserades på 807 personer i åldrarna 50-65 år som svarade på frågan: Om du skulle bestämma dig för ett nytt arbete och du kunde välja helt fritt, var skulle du då helst arbeta?”.

Fritidsresor populärast

Och resultatet talade sitt tydliga språk. De som är över 50 år i Sverige vill helst jobba på Friditdsresor. Ett företag som även toppade rankingen 2007.

– Resultatet förvånar mig inte, de är synliga företag med strarka varumärken. Dessutom är resor ett mycket vanligt intresse för de som är över 55 år, karriärscoachen Monica Renstig.

Kan vara rutinartade och tråkiga

Renstig, som bland håller kurs i hur man skriver ett säljande CV, menar att jobben i Sverige kan vara rutinartade och tråkiga. Något som kan leda till att många vill gå vidare och byta karriär.

– När man över över 55 vill man vara på en arbetsplats där man sysslar med det man är intresserad av, säger hon och fortsätter:

– Det gäller dock att inte fokusera på sin ålder och istället titta på de resultat man uppnått om man vill ha en ny karriär. Om man är över 55 omfattar man sig av olika myter och just därför måste man göra allt för att visa att man har ungdomens positiva egenskaper kvar.

"Visa energi”

Renstig poängterar också att vikten i att utrycka sig rätt och vara uppdaterad på ny teknik. Att röra sig långsamt och inte ha koll på datorer och mobiltelefoner sänder nämligen ut fel signaler om man vill verka ungdomlig.

– Vissa energi, intresse och aktivitet och avslöja inte åldern i ditt CV. Målet med att skriva ett CV är nämligen att få komma på en intervju och det är dumt att missa en bra chans på grund av fördomar.

Monica Renstigs tips för att få drömjobbet:

– Utnyttja ditt nätverk och tala om för dina vänner och bekanta att du söker jobb.

– Fokusera inte på vilka arbetsplatser du varit på utan tala istället om vad du har uppnått för resultat på dina jobb.

– Avslöja inte din ålder i ditt CV. Målet med att skriva ett CV är nämligen att få komma på en intervju och det är dumt att missa en bra chans på grund av fördomar.

– Visa att du är en energisk person som är driven att jobba. Allt för att framhäva ungdomens positiva egenskaper.

– Våga ringa direkt till företagen och söka jobb. Förbered dig med argument om varför du kan bidra till att företaget utvecklas.

ARTIKELN HANDLAR OM

Senior