”I dag är jag en helt ny mamma”

HÄLSA

Mia vann kampen mot gravidkilona – nu kan hon äntligen leka med sin son

Foto: ”Nu kan jag leka med min son! Vi går på upptäckspromenader i skogen och spelar fotboll”, säger en lycklig Mia Dahlbäck som äntligen har vunnit kampen mot gravidkilona.

Som nybliven småbarnsförälder och många kilo för tung kände sig Mia Dahlbäck orörlig och därmed begränsad i sin mammaroll.

– Hade jag vetat att skillnaden var så enorm hade jag tagit tag i mitt problem och gått med i Viktklubb mycket tidigare, säger hon.

Foto: Då: 100 kilo

Konstant smärta i kroppen och ingen ork för att varken springa eller gå. För mycket tid sittande framför datorn. Så såg Mias liv ut för ett år sedan. Inget drömtillstånd för en småbarnsmamma som inget hellre vill än att bada med sin lille son, eller jaga honom i lekar.

– Jag kände mig otymplig och oerhört begränsad.

Detta trots att Mia redan två veckor efter förlossningen började promenera. Till en början blev det korta och långsamma sträckor, någon längre bit orkade hon inte med.

Orkade inte gå långt

Men när Mia efter några månader fortfarande inte orkade gå långa promenader med de andra mammorna, eller leka med sonen Björn, började det kännas riktigt jobbigt.

– Jag hade dåligt samvete och kände mig otillräcklig. För att döva samvetet åt jag massor vilket gjorde att jag gick upp ännu mer.

När Mia ett år senare ställde sig på familjens Wii Fit-bräda visade tv-skärmen 100 kilo.

– Jag blev ledsen för att jag inte orkade vara den mamma jag ville vara.

Började simträna

Mia började att simträna. Till en början hände det inte mycket på vågen – men i januari förra året började skillnaden att märkas. Till sommaren 2009 kunde Mia äntligen leka obehindrat med sin son.

– I dag går vi på upptäcktspromenader i skogen och spelar fotboll. Vi rör oss mycket och har en nära relation. Jag kan äntligen tillgodose

hans stora rörelsebehov.

I dag ett fartfyllt liv

Men vägen till ett rörligare mammaliv har inte varit käpprak. Det fanns veckor då vågen stod helt still och då var det tufft att hålla motivationen på topp.

– Viktminskningen förändrade mitt psyke rejält. Förr var jag trött, irriterad och ofta ledsen. Nu är jag för det mesta på ett strålande humör. Jag har ett helt annat tålamod.

– Jag har fått ett helt nytt liv och har blivit en helt ny mamma vilket smittar av sig. I mitt jobb som dagbarnvårdare tar jag numera med barnen på promenader i skogen eller ser till att vi ofta har gympa.

Viktminskningen har fört med sig ett fartfyllt liv – och aktiviteterna låter inte vänta på sig.

– I sommar kommer vi definitivt att bada!

Barnmorskan: "Kan ta upp till ett år innan kroppen har återhämtat sig"

Att vara gravid och föda barn är en enorm påfrestning för kroppen.

– Som nybliven mamma vill många snabbt komma i form. Men det är viktigt att du lyssnar på din kropp, säger barnmorskan Gun Hermann-Jonasson.

Att komma i favoritjeansen är en längtan som många småbarnsmammor har.

– Har du haft en normal förlossning, utan komplikationer, kan du träna lätt ganska snart efteråt. Men vänta med ”hårdare” träning. Har du förlösts med kejsarsnitt, eller haft komplikationer, kan det vara bra om du väntar minst tre månader, menar Gun Hermann-Jonasson, verksamhetschef och barnmorska på Mama Mia mödravårdscentral.

”Hård” träning kan vara gymnastik eller styrketräning, men promenera kan du göra så snart du orkar.

– Börjar du hårdträna för tidigt kan du få framfall, vilket kan leda till inkontinens eftersom muskelgrupperna i slidan inte återanpassat sig.

Gör en efterkontroll

För att träna muskelgrupperna krävs att du hittar knipförmågan i bäckenbottens muskulatur och tränar kontinuerligt.

– Kroppen måste få ta tid att återhämta sig i bäckenbotten. Generellt tar det 6–12 månader.

Det är också viktigt att den nyförlösta kvinnan gör en medicinsk efterkontroll.

– Om allt verkar bra är det upp till kvinnan själv när hon vill börja träna.

Så kommer du i form efter graviditeten – 5 enkla övningar

Det är extra viktigt att bygga upp bålstabiliteten efter en graviditet. Viktklubbs träningsexpert Shirin Rågby Djavidi delar med sig av fem enkla tips.

– All sorts balansträning där man får parera med småmuskler är bra, säger hon.

1. Sitt i skräddarställning och gör knipövningar. Det stärker ditt bäcken.
2. Ligg på rygg med benen böjda. Lyft upp rumpan och spänn den. Tränar också ben, mage och bäcken.
3. Ligg på mage och lyft överkroppen lite. Bra för ländryggen.
4. Klassiska armhävningar. Om du inte orkar göra dem på fötterna, gå ner på knä. Tänk på att hålla kroppen helt rak och spänd.
5. Ligg på sidan och luta dig på ena underarmen. Sätt andra handen i midjan och låt fötterna vara i golvet som stöd. Efter en förlossning kan det vara knepigt att stå såhär. Håll i tio sekunder och byt till andra sidan. Bra för balansen och för bålen.

Ge dig själv en Mors dag-present:

Gör som Mia – gå med i Viktklubb.se. I dag får du 6 månader till priset av 3!

Ge dig själv en mors dag-present. Du får sex månader till priset av tre och betalar bara 298 kr.

Ange erbjudandekoden: 2010VKmor när du registrerar dig på viktklubb.se