Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ida, Ronja

Därför tycker kvinnor att de är tjocka

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-06-15

Forskare: Hjärnan skapar en bild av att vi är två tredjedelar större än i verkligheten

Hur många har inte stått framför en spegel och förfasat sig över bilden av sig själva? Lugn! Det är bara hjärnan som spelar oss ett spratt. Forskarna kan nu visa att vi i själva verket är både längre och smalare än bilden vi ser.

Att många har en skev kroppsuppfattning skylls på hjärnan. Spegelbilden som projiceras i huvudet är enligt en undersökning från University College London så förändrad att en del uppfattar sin kropp som upp till två tredjedelar större och en tredjedel kortare än den i själva verket är. En upptäckt som förklarar varför en väldigt slank person kan tycka hon är fet. Det skulle också kunna vara en förklaring till varför vissa drabbas av ätstörningar.

Förvanskad bild

– Det är mycket möjligt att det finns situationer där den här förvanskade bilden blir den som dominerar hjärnan och sätter sig i personens medvetande, säger hjärnforskaren Michael Longo och menar att de inte kan frigöra sig från bilden.

De tror verkligen att de är så tjocka.

Uppfattningskarta

I undersökningen som ligger till grund för hans slutsatser har ett antal försökspersoner fått placera ena handflatan under en bordsskiva och därefter fått i uppgift att peka ut tio ställen som fingertoppar och knogar. Utifrån detta har forskarna skapat en karta av hur hjärnan uppfattar handen och jämfört med handens verkliga storlek. Enligt resultaten som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences visade sig avståndet mellan fingrar och tumme vara i genomsnitt 69 procent större än i verkligheten och när längden på fingrarna jämfördes uppskattade testpersonerna dem som nästan 28 procent kortare än de var.

Den här skevheten i hur man uppfattar sin hand som större än den är anser forskarna går att överföra på resten av kroppen.

Följ ämnen i artikeln