Så bra är sexmedlen

Det finns ett stort antal sexmedel på marknaden i dag men få håller vad de lovar. Hälsa har gjort en sammanställning. (Personerna på bilden har inget med artikeln att göra.)

Foto: getty images

Hälsa

I hälsokostaffärerna och på internet vimlar det av naturmedel som lovar dig ett bättre sexliv.

Men hur bra är de egentligen?

Hälsa lät en expert granska fem preparat.

Varannan man

över 40 år lider någon gång av impotens, tillfällig eller bestående.

Erektionsproblem kan ha både psykologiska och fysiska orsaker, och för de män som behöver medicinsk behandling finns i dag flera godkända läkemedel.

När det gäller kvinnorna har forskningen inte kommit lika långt. Vanliga orsaker till minskad sexlust bland kvinnor är högt blodtryck, hormonproblem, rökning, nedstämdhet och stress.

För kvinnor finns än så länge ingen medicinsk hjälp att få. Däremot finns det både för henne och honom en uppsjö av naturmedel som utlovar ”maximal sexlust” eller ”den perfekta erektionen”. Långt ifrån alla håller vad de lovar.

Varning för internetköp

För den som köper sexmedel via internet gäller det att vara extra försiktig, eftersom det är svårt att kontrollera ingredienserna. Enligt marknadsföringslagen är det förbjudet att påstå att ett preparat är potenshöjande om det inte är vetenskapligt testat och godkänt av Läkemedelsverket. Impotens räknas nämligen som ett sjukdomssymptom som kräver läkarvård.

Karl-Otto Aly, legitimerad läkare och expert på alternativmedicin, har på uppdrag av Hälsa granskat fem medel. Han är inte imponerad.

– De flesta av preparaten innehåller en salig röra av okända ingredienser som inte på något sätt är testade.

Enligt Karl-Otto Aly är det livsstilen som är avgörande för potensen och sexlusten.

– Huvudsaken är att man inte röker, äter sunt och motionerar. Det gör större nytta än alla preparat som finns.

Caroline Ginner

ANNONS EXTERN LÄNK

Hur mår du på insidan? Gör en hälsokontroll via blodprov och få många svar.

Werlabs

Publisert:

Aftonbladet

/

Hälsa