"Man ska inte börja en snabbkur utan planering"

Av: Zendry Svärdkrona

Publicerad:
Uppdaterad:

Professor Stephan Rössner chattade på Aftonbladet.se och berättade bland annat om vad han anser om snabbkurer, och om vikten av långsiktig planering.

   Stephan Rössner säger: Hej, jag är på plats!

Rick säger: Hur påverkas viktminskningen av alkoholkonsumtion? Är det okej att dricka ett par starköl några gånger i månaden, eller ett glas t.ex. whisky på en fredagskväll?

   Stephan Rössner säger: Alkohol är energirikt, men det är svårt att bevisa att man blir fet av sprit. Alkohol ökar nämligen sin egen förbränning i kroppen. När vi pratar om "ölmage" kan det vara så, att påverkan av alkohol gör att man tappare koll på sina chips, nötter och portionsstorlekar. Dina vanor förefaller mig väldigt rimliga. Vi brukar säga: Drick mindre, men bättre sorter!

Daniel säger: Jag har kommit fram till att operation är min ända utväg, jag har bantat sen jag var tio år och jag blir bara störe och störe. Vad tycker du operation och hur farligt är det. Vänligen Daniel

   Stephan Rössner säger: Detta går ej att bedöma utan att veta mycket mer om din vikt och dina medicinska problem. För op. gäller vissa regler: Mer än 40 i BMI, fetma i många år, allt prövat utyan nån framgång. Och verkligt motivation, för det blir jobbigt efteråt!!! Att äta en tallrik soppa tar 20 minuter--- livräddande för vissa, plågsamt oacceptabelt för andra!

johanna säger: hej! jag undrar hur stor inverkan protein har på viktminskning? om man ökar på proteinintagit samtidigt som man minskar på kolhydratintaget, har det nån inverkan på viktminskningen då?

   Stephan Rössner säger: Om Du äter lika många kalorier är nog inverkan liten. MEN: Protein ger sån mättnad, att man brukar äta mindre mat, om den är mer proteinrik och därför går ner i vikt. Det är tanken bakom t ex Atkins och andra dieter, även om dessa sen spårat ut en del...

Åsa säger: Hej Stephan! Är det okej att äta hur mycket frukt som helst om man vill gå ner i fettvikt? Finns det frukt som man ska undvika att äta så mycket av?

   Stephan Rössner säger: För det mesta tycker vi frukt är OK, i Sverige vill vi att folk äter 1/2 kg frukt&grönt om dan. Vi får bara i oss hälften! MEN: Visst är det kalorier i frukt, så att tro att 10 äpplen är kalorifritt är feltänkt. Nötter är fettrikt, avacodo rel mkt energi, en vanlig frukt av vanliga slag (äpple,päron, apelsin e d) brukar vara kring 60-90 kal. Sen får Du räkna själv!

Gurra säger: Hej!

Jag undrar hur jag vet när det är dags att börja banta?... förutom BMI som jag tycker verkar vara ganska inexakt metod.

   Stephan Rössner säger: BMI är ett enkelt mått, men eftersom vi inte kan stoppa alla i maskiner för att mäta fett blier det den enkla kompromissen. Har Du BMI över 30 ökar snabbt risken att t ex få diabeters, högt blodtryck etc. Men visst ser jag pigga, raska 50-åringar som har BMI mot 40, tävlar i badminton och fjällvandrar. Fast de är få...

Grundprincipen är ändå: BMI 25-30: Undvik att gå upp mera, gör vad du kan, BMI över 30: Läge att börja jobba med vikten på allvar!

Kattis säger: Är det stor risk för viktökning när man äter medicin typ Cipralex och likande preparat ?

   Stephan Rössner säger: Vissa nervmediciner ger viktuppgång, andra viktnedgång!" Vi försöker lära våra kollegor, som skriver ut mediociner av detta slag att uppmärksamma tyänkbara vikteffekter. Går man upp av en sort kan man ju pröva att byta tablett, minska dosen e d. Men detta är ett viktigt problem. kortison, epilepsimedicin, vissa blodtryckstabletter kan också ge viktökning.

Sarah säger: Jag har försökt att äta mycket proteiner och mat med långsamma kolhydrater på sista tiden. Jag mår bra av detta, och mitt sockersug har minskat. Något jag däremot märkt är att jag mår väldigt konstigt om jag någon gång nu äter större mängder socker. Ev en efterrätt eller godis. Jag får hjärklappning bl.a. Har detta någon medicinsk förklaring eller är det psykiskt?

   Stephan Rössner säger: Tror inte du kan få hjärtklappning av lite socker, jag tror mer det är din oro för att du känner dig på osäker mark med din kost.

Ingrid säger: Hej Stephan! Hur fungerar det med kroppens energibehov? Om man vänjer kroppen vid ett mindre energitillskott kan kroppen anpassa sig till detta efter ett tag och därmed också sänka sin egen förbränning av energi eller är en viktminskning alltid resultatet av ett sänkt energiintag?

   Stephan Rössner säger: Du har rätt. minskar kroppsmassan försvinner alltid en del muskler utöver fettet. DET betyder mindre ämnesomsättning, för i muskulaturen sker nästan all förbränning. Tränar man eller hhåller sig allmänt igång kan man motverka muskelnedbrytning , få en större "brännugn" och därmed kunna äta mindre, trots att man gått ner i vikt.

Anki säger: Hej. Jag undrar vad du tycker om snabb kurer typ Nutrilett, och vad händer i kroppen efter att man tagit en kur på 2-3 veckor, går man upp lättare efter?

   Stephan Rössner säger: Vissa data talar för att fort ner= snabbt åter upp. mEN: detta är ju en fråga om planering. Man ska inte dra igång med en snabbkur om man inte sen efteråt planerat för ett smartare liv.

Monika säger: Hej, jag har en fråga gällande min son som är 14 år. Han har alltid varit lite mullig men börjar nu gå mera upp i vikt. Han rör sig tyvärr inte så mycket och tycker mycket om mat och annat gott. Kan har gå på viktväktarna t.ex eller gå på någon annan diet utan att det skadar honom på något sätt? Vad ska han helst äta och vad bör han undvika?

   Stephan Rössner säger: Han kan med stöd från Dig vara med i viktväktarna. Den bra mat, som finns i Viktklubbens recept kan Du laga till honom också. Viktväktarna börjar utveckla rena barnprogram, Viktklubben skulle på sikt kunna göra något likartat, men det är alltid lite osäkrare att ta ansvar för barn, som man intre kan ha direkt kontakt med.

Mariette säger: Mitt problem är inte kostrelaterat, utan snarare så att jag inte förmår stoppa efter en smörgås; jag äter en hel limpa. Inte en portion mat utan tre. Hur kommer man tillrätta med avsaknaden av mättnadskänslor och hungerskänslor. Jag äter aldrig för att jag är hungrig utan av emotionella skäl.

   Stephan Rössner säger: Detta är ej ovanligt, kallas bulimi om man kräks eller hetsätning, på engelska "binge eating". Du ska söka hjälp, ofta kan psykiatrisk hjälp fungera bra, t ex antidepressiv medicinering. Framför allt ska Du veta, att du inte är ensam om dessa besvär! Tillståndet är vanligt- och det brukar läka ut på sikt.

kvisten säger: hej Stefan jag har varit med i vk sedan sept men nu står vikten still hur ska jag göra för att bli av med resterande 14kil.

   Stephan Rössner säger: Jag måste veta hur mycket du har gått ner! Om du redan gåtyt ner minst 5% av startvikten har du redan då gjort ett bra jobb, som t ex syns på riskfaktorer som blodsocker, blodtryck eller kolesterol. Rent allmänt gäller att detta TAR tid! Du blev ju inte heller tjock överc en helg....

Moa säger: Vet du ngt bra livsmedel som kan SÄNKA blodtryck, typ äppelcidervinäger etc? Bluff?

   Stephan Rössner säger: De vanliga råd vi ger (fibrer, omättat fett m m) SÄNKER faktiskt blodtrycket. Alla snackar om denna vinäger, för vilken det finns 0 bevis!!!!!

kvisten säger: jkag har gått ner 8 kilo och har 14 kvar

   Stephan Rössner säger: OK, här kom början på frågan. 8 kg ner är bergis mer än 5%- så redan nu är du duktig. Vad mätte du de 14 kg till - normalvikt??? Om du går ner 10% ska du vara stolt. Men 1 drygt kg per månad, som du fixat är redan det bra jobbat!

khojesta säger: Jag har försökt banta ett flertal gånger, men jag lyckas aldrig nå till min idealvikt. Sedan händer det att jag tröstäter igen och "vågar" inte försöka igen eftersom mitt självförtroende sjuker varenda gång jag misslyckas. Jag vill ju verkligen gå ner, men vilket blir mitt första steg i processen?

   Stephan Rössner säger: Detta är viktigt: Man måste vara väl förberedd för att starta. Ofta kommer våra patienter mitt upp i rörtigt liv- och ska DESSUTOM gå ner i vikt! Funkar inte... Du måste funderra på för och emot, skriva ner vilka hinder du ser- och hur du kan undanröja dem, och SEN bestämma Dig och köra principfast. Det är lätt att säga...

kickan säger: Vet du något om viktminsknings tabletten cuur är den bra eller är det bara båg?

   Stephan Rössner säger: Aldrig hört talas om, hade den funkat och testats vetenskapligt hade jag förstås känt till det!

cia säger: kan man på något vis räkna ut själv hur mycket kalorier man borde få i sig på en dag? hur kan man ta reda på hur mycket man borde få i sig?

   Stephan Rössner säger: Använd Viktklubbens material, det är det ju till för!!!!!!!

säger: Hej jag är aerobiC instruktör och kör 6 klasser i veckan. Har varit med i viktklubben sedan i januari men har bara lyckats gå ner 6 kilo totalt. Mitt mål är att ha gått ner 15 kilo till 18 juni och det kommer aldrig att gå. Har jag svårare att gå ner i vikt än andra? är det bara för att jag är VAN att motionera och har bra kondition och är stark och uthållig. Jag har följt dieten noga mycket tacksam för svar

   Stephan Rössner säger: Nej, du har säkert LÄTTARE än andra att gå nerm, för att du tränat till till en stor muskelmassa. För bok över ditt intag och kolla: Nånstans finns det energi du stoppar idig, som du kanske inte ens tänker på! 1 sockerbit för myckwet per dag blir ett halvt kg fett per år!!°! De är små detaljer som långsiktigt avgör!!!!

madelene säger: det sägs att socker är det ett "gift" för kroppen..hur farligt är det att äta socker egenligen? om man är beroende sötsaker och äter stort sett varje dag...hur påverkar det kroppen?

   Stephan Rössner säger: Nu får vi snart sluta. Men sockerfrågan är viktig. socker är inget gift- utan en ren och säker kolhydratkälla. Men vi behöver inte socker alls. Faran är att den höga smakligheten (just nu har kockarna socker i allt!) ger oss kontrollförlust med risk för överätning. Men socker är inte giftigt som cyankalium e d...

Moderator säger: Nu är chattet slut för idag. Tack Stephan och alla ni som chattat!

Publicerad: