Sommarmaten kan göra dig sjuk

HÄLSA

Experter manar till extra försiktighet i värmen

Värmen är äntligen här på allvar och det är dags att damma av picnickorgen och utegrillen.

Men det gäller att se upp - mycket av den populäraste sommarmaten far illa av värmen och kan göra dig sjuk.

– Jag brukar varna för äggsallader och andra majonnäs- baserade sallader, Mats Lindblad, mikrobiolog på Livsmedelsverket.

Foto: Möglig ketchup. Varmkorv tillhör riskmaten även vad gäller bakterier.

I morgon går vi in i lejonets tecken – och det betyder rötmånad. Under den perioden förstörs maten lättare. Luften är varm och fuktig och då trivs de flesta bakterier som bäst.

Många av våra populäraste sommarlivsmedel kan innehålla bakterier som gror snabbt i värmen.

– Särskilt handlar det om ägg och skaldjur som har hanterats och skalats, säger Mats Lindblad.

Även färdigmarinerat kött kan innebära en risk.

– De är lite mer hanterade, men om man förhåller sig till det som till annat rått kött, det vill säga kylförvarar det väl, ska det inte vara någon fara, säger han.

Barnens favorit en bakteriefälla

Vid grillning gäller det att tänka på att inte lägga tillbaka det grillade köttet på samma tallrik som det låg när det var rått. Samt att använda olika skärbräder till rått kött och sallad.

I ett test av grillkorv som Dagens Nyheter genomfört visade det sig att en del av korvarna innehöll stora bakteriemängder.

– Det var ett slående resultat. Det indikerade att hanteringen inte skötts på rätt sätt, säger Mats Lindblad.

Troligen har det funnits brister i hygienen vid tillverkningen eller så har de inte kylförvarats på rätt sätt, menar han.

– Om det finns mycket bakterier i korven från början och man sedan missköter hanteringen själv så finns en större risk att man blir sjuk, säger han.

Noga med handhygien

Grundtipset är att vara extra försiktig med allt som är rått, kött, mejeriprodukter, mjuka ostar. Men det handlar även om vakuumförpackad mat.

– Rökt lax, till exempel, tror många är tålig för att den är rökt. Men rökningen ger inget speciellt bra skydd. Det är en produkt som måste hållas kall.

Alla livsmedel som hanteras med händerna ska man se upp med. Även en ren hand tillför hudbakterier – stafylokocker – till maten. Har kocken dessutom slarvat med handhygienen kan det även komma avföringsbakterier i maten.

Dubbeldoppa inte

Den oförsiktige som provsmakar maten med sked eller fingret, saltar på och provsmakar igen riskerar också att tillföra munbakterier i maten. Utomlands finns även större risk för att bli smittad med salmonella.

Man kan tänka på att få in livsmedlena så snabbt som möjligt efter att ha handlat. Har man långt till affären är det kylväska som gäller.

– Undvik att köpa saker som har extra lång hållbarhet, särskilt sista veckan. Många livsmedelsföretag är alltför optimistiska med vacuumförpackade produkter som smörgåsmat och gravad och rökt lax, säger professorn i livsmedelshygien Marie-Louise Danielsson-Tham.

De fem värsta bakteriefällorna

Experternas tips

Tove Wennergren