Vitaminer skyddar inte mot cancer

Hälsa

Största analysen någonsin varnar för tron på antioxidanter

Dagligt tillskott av vitaminer eller andra antioxidanter skyddar inte mot cancer i mage och tarmar.

Tvärtom finns det tecken på att antioxidanter i vissa fall till och med ökar risken att dö i förtid.

Det är resultatet av den hittills största analysen av studier kring sambandet mellan antioxidanter och cancer, skriver Svenska Dagbladet och Upsala Nya Tidning.

Analysen publiceras i lördagens nummer av den medicinska tidskriften The Lancet.

Den motsäger vitt spridda teorier om att tillskott av antioxidanter skulle förebygga uppkomsten av cancer i matsmältningsorganen.

170 000 med i studien

En analys under ledning av Goran Bjelakovic har genomförts vid Rigshospitalet i Köpenhamn. Forskarna har granskat 14 olika studier, omfattande 170 000 människor, där antioxidanter – betakaroten, A-, C- och E-vitamin samt selen – studerats.

I samtliga studier har människor som fått kosttillskotten jämförts med en kontrollgrupp som fått overksamma placebotabletter.

Forskarna fann att ingen av antioxidanterna gav något skydd mot cancertumörer i mage, matstrupe, tarmar, lever och bukspottkörtel. Enda möjliga undantaget är selen, men där ansåg forskarna att den vetenskapliga kvalitén på de fyra studier som påvisade skyddseffekt hos selen inte var tillräckligt hög.

Ökad risk att dö i förtid

Analytikerna vid Rigshospitalet upptäckte till sin förvåning att de sju bästa studierna, omfattande 131 000 personer, pekade på en ökad risk att dö i förtid för dem som åt antioxidanter, i synnerhet betakaroten och A-vitamin.

Wulf Becker, näringsexpert vid Livsmedelsverket, säger till Svenska Dagbladet att resultatet inte är förvånande.

– Mer och mer talar för att extra tillskott av antioxidanter inte har någon effekt. Det viktiga är att få i sig dessa ämnen via kosten, framför allt via frukt och grönsaker. Sannolikt kan det också vara så att höga doser av tillskotten ökar risken för att något kan gå snett, säger han till SvD.

Läs också

TT

ANNONS

Testa Lyko Lovables: Inspirationskit med handplockad skönhet i begränsad upplaga!

Extern länk från Lyko

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Hälsa