"Lunchburgaren åker jojo i halsen"

Aftonbladet testade att bara äta på McDonalds

Aftonbladets Benjamin Melin Mandre gjorde som i nya filmen "Super size me" - i en vecka åt han bara mat på McDonalds.

Höstens stora samtalsämne lär bli Morgan Spurlocks dokumentär ”Super size me”. Filmen som har Sverigepremiär den 17 september handlar om hur Spurlock lever på McDonalds-mat i en hel månad.

Han gör det för att peka på Amerikas stora fetmaproblem och för att visa att snabbmat i stora mängder faktiskt kan vara direkt farlig.

Efter bara några veckor försämras hans blodvärden dramatiskt och hans lever börjar visa samma symptom som hos en alkoholist. Trots att hans läkare råder honom att sluta fortsätter han – och går upp elva kilo.

För att undersöka om problemet är lika stort här i Sverige har jag levt på McDonalds-mat i en vecka – till frukost, lunch, mellanmål och middag.

Innan jag satte igång kollades mina blodvärden hos en läkare och jag lät mig kontrollvägas. Jag har hög ämnesomsättning och vågen stannar på bara 71 kilo trots att jag är nästan 190 cm lång.

Enligt provsvaren är jag kärnfrisk. Ingen på läkarcentralen räknar med att vikt eller blodvärden kommer att förändras.

Under försöksveckan har jag inte ätit några överdrivna mängder, utan bara så länge jag varit hungrig. Annars har jag följt Morgan Spurlocks tre regler:

Jag får inte äta något annat än McDonalds-mat.

Jag får bara ta en Plus-meny om jag blir tillfrågad i kassan.

Jag ska försöka äta så många olika rätter som möjligt.

Här är min dagbok – och min meny.

Läs också:

Diskutera

Text: Benjamin Melin Mandre

Publisert: