Rökstopp kan ge diabetes

Hälsa

Rökning ökar risken för diabetes – men att sluta med cigaretterna är också riskabelt.

Rökare som fimpar för gott drabbas också oftare av diabetes, visar en amerikansk studie.

Hjärt-lungsjukdom, stroke, cancer och diabetes. Raden av sjukdomar som tobaksrökning kan leda till är lång och rådet enkelt: Rökstopp är det enda rätta.

Fast när det gäller diabetes typ 2 har amerikanska forskare nu upptäckt att det rådet kan få oönskade konsekvenser.

Risken 70 procent högre

Bland de som slutar röka finns en 70-procentigt förhöjd risk för att utveckla typ 2-diabetes de första sex åren utan cigaretter, jämfört med personer som aldrig rökt. Risken var som högst under de första tre åren efter fimpandet och var normal först efter tio år.

Bland de som fortsatte att röka var risken lägre, men ändå 30 procent högre jämfört med icke-rökarnas.

Att rökstopp ökar risken för diabetes beror enligt forskarna på de extra kilon som gärna vill samlas runt midjan på den som klarar av att fimpa. Det är därför viktigt att komplettera rökavvänjningen med rådgivning om kost och livsstil. Användande av nikotintuggummin och regelbunden kontroll av blodsockernivåer är andra sätt att minska risken, enligt forskarna.

Bäst att inte börja

Säkrast är förstås att inte börja röka överhuvudtaget.

I studien deltog nära 11 000 medelålders personer som 1987 till 1989 ännu inte haft diabetes. Dessa följdes sedan i upp till 17 år och resultaten publiceras i den vetenskapliga tidskriften Annals of Internal Medicine.

Typ 2-diabetes, även kallad åldersdiabetes, är en vanlig sjukdom som påverkar kroppens förmåga att ta hand om socker och att reglera nivåerna av insulin i blodet. Detta ämne bildas i bukspottkörteln och har till uppgift att sänka blodsockret efter det att man har ätit.

Vid typ 2-diabetes fortsätter blodsockernivåerna att vara höga, vilket kan leda till blindhet, njursvikt, nervskador och hjärtsjukdom.

Övervikt och rökning är två kända riskfaktorer som kan leda till typ 2-diabetes.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Hormonell balans: Så mår du bättre när hormonerna börjar svaja - läs mer här.

Wellness

Publisert:

Aftonbladet

/

Hälsa