Bli av med lusplågan

"Hårlöss har ingenting med hygien att göra"

– Det kan ändå vara en bra idé att luskamma sina barn då och då, säger, Johan Lindh, på Smittskyddsinstitutets avdelning för parasitologi, mykologi, vatten och miljö.
– Det kan ändå vara en bra idé att luskamma sina barn då och då, säger, Johan Lindh, på Smittskyddsinstitutets avdelning för parasitologi, mykologi, vatten och miljö.

Kliar det lite i ditt huvud?

Då kan du ha löss.

- Det är bra att kamma sig med en luskam då och då, säger Johan Lindh på Smittskyddsinstitutet.

Vanlig hårlus. Ofarlig, men irriterande som få.
Vanlig hårlus. Ofarlig, men irriterande som få.

I samband med skolstarten och en, två månader efteråt är lusplågan som värst. Många barn samlas, är nära varandra, brottas och sprider hårlössen mellan sig.

– Vi har just gått ur en högsäsong. Men det kan ändå vara en bra idé att luskamma sina barn då och då, säger, Johan Lindh, på Smittskyddsinstitutets avdelning för parasitologi, mykologi, vatten och miljö.

Han är en av Sveriges främsta experter på hårlöss. Han bästa råd för att hundra lusspridningen är att regelbundet kamma sig för att se om man är drabbad av hårlöss. På det sättet kan man upptäcka dem i tid och förhindra spridning. Hans rekommendation är att man efter att man kammat igenom håret och hittat löss sedan använder lusmedel.

– Det finns studier som visar att det är effektivare att använda en kombination av kamning och lusmedel, säger Johan Lindh.

• Fungerar det inte lika bra enbart med en luskamm?

– Det fungerar om man är idog, otroligt envis och duktig på att luskamma. Då kan kammen fungera. Men det är få människor i dagens samhälle som har den tiden. Så rådet är ganska starkt att man skall använda medel, säger han.

• Vilka medel ska man använda?

– Jag kan inte rekommendera en särskild produkt, men mitt råd är att gå till apoteket och fråga efter vilket medel som är mest effektivt. De mer effektiva medlen är oftast de som är lite dyrare, säger Johan Lindh.

Fortfarande är hårlöss ett ämne som det är tabubelagt att prata om och många tror att det har med dålig hygien att göra.

Johan Lindh, Smittskyddsinstitutet
Johan Lindh, Smittskyddsinstitutet

– Det är en myt som det är viktigt att ta död på. Hårlöss har ingenting med smuts att göra.

Sedan mitten av 1990-talet och fram till 2005 har förekomsten av hårlöss formligen exploderat. Det syns inte minst på försäljningsstatistiken av lusmedel på apoteken.

– Det går i cykler och jag tror att vi just nått en platå där det ökar lite grand, men inte lika markant som tidigare.

Hans råd till föräldrar är att vara uppmärksam i samband med en ny terminstart.

– Det är bra att lägga lite energi när skolan börjar och kamma igenom håret på barnen en gång i veckan.

En annan sak för att förhindra spridning av hårlöss är att föräldrarna också kammar igenom sitt hår.

– Min uppfattning är att särskilt pappor är dåliga på detta. Ligger man i sängen och läser godnattsagor för sina barn som har löss är risken stor att lössen sprider sig. Om föräldrarna inte kollar sig finns möjligheten att lössen är kvar.

Publisert: