Inga vetenskapliga bevis för att hostmedicin fungerar

avCarina Bergfeldt

Hostmediciner lika effektiva som vatten

Det säljs hostmedicin för miljontals kronor i Sverige varje år – trots att det inte finns några vetenskapliga bevis för att det faktiskt fungerar.

Det avslöjar Vetenskapsradion idag.

I P1:s Vetenskapsradion hölls i morse en diskussion om huruvida hostmediciner fungerar.

Och det var, minst sagt, hårda bud från Steinar Madsen, medicinsk direktör på norska läkemedelsverket när han fick frågan.

— De har ingen medicinsk verkan. De vanliga slemlösande hostmedicinerna har ingen verkan, inte bättre än vatten, säger han till Vetenskapsradion.

15 % blev bättre

Och han får medhåll från Sverige.

Jane Ahlqvist Rastad är specialistläkare på svenska läkemedelsverket.

Hon säger att det inte går att säga om varken hostdämpande eller slemlösande på recept eller receptfritt har någon effekt, och en ny studie visar att hostan bara dämpades i genomsnitt för 15 procent av de testade.

Gamla mediciner

De flesta läkemedlen som finns på marknaden är godkända för länge sedan, uppger radioprogrammet. Många har mellan 30 och 40 år på nacken. Den äldsta hela 76 år.

Enligt Petter Olsson, medicinsk ansvarig i norden på hostmedicinbolaget Boehringer Ingelheim, hade myndigheterna då betydligt lägre krav när medlen skulle godkännas.

– Om vi skulle sätta samma ribba som för godkännande av nya läkemedel, så är det kanske många som skulle falla ifrån, säger Petter Olsson till Vetenskapsradion.