Träna och slipp värken i lederna

HÄLSA

Fyra av tio svenskar lider av värk – så lindrar du smärtan

Fyra av tio svenskar lider av daglig värk.

Det avslöjar Apotekets årliga undersöknings som ska visa hur svenskarna mår.

Vanligast är ledvärk eller artros som kan lindras med motion.

 – Träning är väldigt viktigt vid artros, både för den allmänna hälsan och för knäet, säger Ewa Roos, professor vid Syddansk Universitet i Odense.

Foto: STEFAN JERREVÅNG
Enligt Apotekets undersökning lider fyra av tio svenskar av värk.

Varje år kommer Apoteket med en undersökningen ”Hälsopulsen” som ska visa hur svenska folket mår.

Årets studie visar att fyra av tio svenskar lever med daglig värk.

Vanligast är ledvärk som ofta kan kan bero på artros. Vad många inte vet är att träning är bra och kan vara den rätta medicinen.

– Träning är väldigt viktigt vid artros, både för den allmänna hälsan och för knäet. Det är viktigt att veta att det är normalt att det gör ont att börja träna. Det är inte farligt så länge smärtan upplevs som acceptabel efter träning och smärtan inte ökar från dag till dag. Man kan behöva smärtstillande läkemedel för att våga komma igång och man kan få hjälp och stöd med smärthantering av en sjukgymnast, säger artros- och träningsforskaren Ewa Roos, professor vid Syddansk Universitet i Odense i ett pressmeddelande.

Ont i början

Bland personerna som var över 46 år i studien uppgav omkring 47 procent att de lever med värk. Men även bland de yngre, de mellan 26 och 35 år, uppgav 27 procent att de lider av värk.

Drygt hälften av dem som deltog i studien har problem med ”igångsättningssmärta”, vilket innebär att de har ont i början när de ska motionera men det blir bättre när de rör på sig.

Belasta lederna när du är ung

Det kan vara ett tecken på begynnande eller befintlig artros. Då är det viktigt att träna och är du överviktig bör du gå ner i vikt.

– Det är viktigt att redan i unga år regelbundet belasta lederna med lagom mycket träning för att förebygga risken för ledvärk,  säger Eva Fernvall varumärkesdirektör Apoteket.

Har du ont är ett tips att testa träningsformer som inte belastar leder lika mycket, till exempel cykling, stavgång och simning.

Minimedia

ARTIKELN HANDLAR OM

Kom i form