Hur skiljer sig priset på allergimedicin?

Av: 

Michelle Landen

Prisjämförelse på allergimedicin. Klicka på bilden så blir den större.

Prisjämförelse på allergimedicin. Klicka på bilden så blir den större.

Allergi

Två och ett halvt år har gått sedan avregleringen av apoteken, men rent prismässigt kan det konstateras att inte mycket har hänt.

Aftonbladet hälsa har jämfört priserna på nio olika pollenläkemedel och på de flesta skiljer det faktiskt bara någon krona.

Foto: Colourbox

Tre olika sorters tabletter, tre olika nässprayer och tre olika ögondroppar ingår i jämförelsen. Skillnaderna i pris på de allra flesta är liten, det är en krona hit och en krona dit. Det är bara ett preparat, Zyrlex, som skiljer sig märkbart mellan de olika apoteken. På Boots, Apoteket och Kronans Droghandel kostar den 149, medan Doc Morris tar 20 kronor mer för samma medicin, 169 kronor.

– Vi arbetar med att upplysa kunderna om att inte köpa Zyrlex, utan i stället köpa det generiska alternativet Cetirizin. Vi försöker få kunderna att välja billigare alternativ, säger Peter Rose, tf marknadschef på Doc Morris.

Peter Rose menar att det blivit vanligare att aktivt upplysa kunderna om vilka alternativa mediciner och produkter som finns.

Konkurrerar med tider och service

– Innan avregleringen arbetade man inte så, säger han.

Andreas Rosenlund, informationsdirektdör på Kronans Droghandel, menar även han att generiska alternativ är ett sätt för kunden att betala mindre.

– Vill man ha ett lågt pris på allergimedicin kan man kolla på läkemedel som är kopior med samma aktiva substanser som originalen men som ofta är betydligt billigare, säger han.

– Inget av apoteken har valt att konkurrera med priser utan vi konkurrerar i stället med fler apotek, längre öppettider och bättre service, säger Andreas Rosenlund.

Det är något Peter Rose också håller med om.

– Priser var ingen drivande fråga när regeringen avreglerade apoteken, man ville ha en ökad tillgänglighet, och jag tycker att mycket har hänt där. Nu kan man hämta ut recept en söndag eller köpa alvedon efter klockan sex, säger han.

Kan bli prisskillnader

Framtiden är svår att sia om, men både Peter Rose och Andreas Rosenlund är öppna för att priserna kan komma att pressas.

– Det är inte omöjligt att någon aktör i framtiden väljer att pressa priserna, men i dag finns det en lönsamhetsproblematik. Apoteken går inte så bra som man tänkt sig och marginalerna är ganska små. Ibland utvecklas marknaden annorlunda än vad man trodde från början, säger Andreas Rosenlund.

– Det kan bli skillnader i pris. Men vart det tar vägen vet jag inte. Det är en ny situation för alla, säger Peter Rose.

Med andra ord är det ingen idé att jaga priser i dagsläget. Välj det apotek som ligger närmast, och vill du betala mindre kan du köpa en kopia av originalläkemedlet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Hormonell balans: Så mår du bättre när hormonerna börjar svaja - läs mer här.

Wellness

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Allergi