Långvarig smärta – kan vara fibromyalgi

Av: 

Karin Holmberg

Långvarig smärta kan vara fibromyalgi.
Långvarig smärta kan vara fibromyalgi.

Värk

Smärta i kroppen och en smärtkänslighet som är högre än normalt.
Så kan man beskriva fibromyalgi som oftast kallas ”den dolda sjukdomen” eftersom det inte syns utanpå hur ont någon har.

Fibromyalgi är en sjukdom som innebär långvarig smärta eller värk i musklerna på flera olika ställen i kroppen. Man lever också med en ökad smärtkänslighet och upplever smärta tydligare än de som inte har fibromyalgi.

Var man har ont kan variera men för att få diagnosen måste du upplevt smärta i mer än tre månader och du måste ha ont både i överkroppen och underkroppen och på båda sidor av kroppen. Man kan ha ont på flera olika ställen men det vanligaste är att ha ont i nacke, axlar och i nedre delen av ryggen. En del har också ont i lederna.

Blir ofta inte trodda

Fibromyalgi är en sjukdom som drabbar väldigt många , enligt Fibromyalgi förbundet, kan så många som en kvarts miljon vuxna svenskar lida av sjukdomen. Men eftersom det inte syns utanpå hur ont någon med fibromyalgi faktiskt har så är det, enligt förbundet, många patienter som upplever att de inte blir trodda eller tagna på allvar.

Ofta andra problem

Eftersom det är svårt att röra muskler som gör ont är det många med fibromyalgi som även har svårt att bära saker, springa, gå i trappor och göra andra vardagliga sysslor. Det kan vara svårt att komma igång på morgonen och stela muskler, domningar och stickningar i musklerna är vanligt förekommande vid sjukdomen.

Det är också vanligt att man drabbas av andra problem som till exempel magproblem, ett behov av att kissa oftare och att man drabbas av muntorrhet. Att få en störd nattsömn är också vanligt eftersom det kan vara svårt att somna om man har mycket värk.

Finns många olika orsaker

Det finns många olika orsaker till att man drabbas av sjukdomen.

Sjukdomen kan börja med att man har ont i någon begränsad del av kroppen i flera år innan man utvecklar fibromyalgi men det kan också vara dålig sömn, stress, trauma eller ett visst typ av arbete som utlöser sjukdomen . Till exempel kan ett arbete där du alltid rör dig på samma sätt belasta muskler så att du får långvarig värk. Olika personer har olika stor risk för att få fibromyalgi, och sjukdomen kan vara ärftlig.

Behandling

Det finns ingen behandling som kan bota fibromyalgi däremot finns det läkemedel som kan minska besvären. Att röra dig mycket är viktigt om du har fibromyalgi. Även om rörelse kan vara jobbigt och göra mer ont i stunden så motverkar regelbunden motion och träning smärta på långsikt. Aktiviteter som ofta passar bra är promenader, vattengympa, simning och styrketräning. Det är vanligt att man får problem med sömnen om man drabbas av fibromyalgi och en del kan därför bli hjälpta om de får läkemedel mot sömnproblem.

Källa: 1177.se, Fibromyalgi Förbundet

ANNONS

Testa Lyko Lovables: Inspirationskit med handplockad skönhet i begränsad upplaga!

Extern länk från Lyko

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Nya rön ger hopp åt drabbade av fibromyalgi

ÄMNEN I ARTIKELN

Värk

Dold sjukdom

Sömn