Köp dig lycklig!

Inre hälsa

Är pengar verkligen roten till ondska eller kan det tvärtom vara en väg till mer glädje?

Ny forskning visar att rätt spenderade slantar kan göra dig lyckligare.

Vi visar hur!

Text: LINNEA MOLANDER

Jo, vi kan faktiskt bli lyckligare av pengar visar ny forskning. I alla fall om vi spenderar dem rätt.

Elizabeth Dunn och Michael Norton studerar samband mellan pengar och lycka vid University of British Columbia i Kanada och har tillsammans skrivit boken ”Happy money – the science of smarter spending”. De menar att lyckoeffekten av pengar beror på inställningen till dem och vad vi fokuserar på när vi spenderar dem.

Deras forskning visar att mycket pengar faktiskt kan ha en lyckodämp­ande effekt. Ett fett bankkonto kan göra människor mindre sociala och benägna att njuta av livets glädjeämnen (blotta tanken på pengar kan skapa den här effekten oavsett om man har några). Men den negativa effekten kan mot­verkas om slantarna spenderas rätt.

Mycket vill ha mer

Även om det är fullt möjligt att shoppa dig lyckligare om du spenderar pengarna på rätt saker finns det många missförstånd om sambanden mellan pengar och lycka. Ett av de vanligaste är att tro att pengar ska göra oss väldigt mycket lyckligare under en lång tid, när de i verkligheten bara gör oss lite lyckligare en kort stund. Orsaken till detta är vad lycko­forskarna kallar ”hedonistisk till­vänjning” som gör att vi väldigt snabbt vänjer oss vid förbättringar – och ­genast vill ha ännu mer. Det du får en lyckokick av är alltså nyhetens behag, som kan uppstå vid en löne­förhöjning eller shoppingrunda, men den sitter ­inte i särskilt länge eftersom du snabbt vänjer dig.

Vill du öka din lycka menar lycko­forskarna att det finns effektivare sätt än att tjäna mycket pengar, men också att du kan maximera lyckoavkastningen på de pengar du har genom att lägga dem på rätt saker – eller personer.

”Köp något fint”

Många studier visar att vi blir lyckligare av att lägga pengar på någon annan än oss själva och att personer som regelbundet skänker till välgörenhet är lyckligare än de som låter bli. Exakt hur mycket du spenderar på någon annan eller vad du köper är inte det viktigaste – den avgörande faktorn finns enligt lyckoforskarna i den osjälviska handlingen. Att göra något för någon annan, oavsett om det kostar pengar eller ej, är enligt lyckoforskarna dessutom stärkande för både din lycka och dina relationer. Och om det är något vi blir riktigt lyckliga av är det goda relationer!

Att få göra någon annan glad boostar även din egen lycka.

Så får du mest lycka för pengarna

Skäm bort någon annan

Forskningen visar tydligt på vikten av att inte bara tänka på sig själv. Det har bland annat gjorts studier där försökspersoner fått en mindre summa pengar med uppmaningen att spendera dem på sig själv eller någon annan. Så kallad ”prosocial spending”, att lägga pengar på någon annan, visade sig vara bättre för lyckan än att handla åt dig själv – till och med när själva inköpet var detsamma!

   För lyckans skull är det alltså effektivare att köpa en kopp kaffe till en kollega än till dig själv.

Njut av livet

En pralin innehåller mer lycka än vad man kan tro.

Rätt spenderade slantar kan öka lyckonivåerna, men rikedom kan också stå i vägen för lyckan genom att dämpa förmågan att njuta av livets små njutningar, som en vacker solnedgång eller en god chokladbit. Det är farligt för lyckonivåerna eftersom förmågan att njuta är en viktig ingrediens i ett lyckligt liv.

   Motverka den här effekt­en genom att investera i små och stora njutningar i vardagen, som massage, praliner och sexleksaker.

Få kunskap

”Verklig lycka – en grundbok i positiv psykologi” av Martin Seligman.

Investera i böcker, terapi eller coaching som ger dig kunskap och möjlighet att träna på de beteenden och tankemönster som enligt forskningen höjer lycko­nivåerna.

   Att även öka dina kunskap­er inom något område som du är intresserad av är en god lyckoinvestering – oavsett om det är yoga, aktier eller fågelskådning. Resultatet blir positiva effekter på både välbefinnandet och livs­kvaliteten.

Rör på dig

Få saker kan ge dig en så snabb och effektiv lycko­boost som fysisk träning. Att investera i saker som ökar din lust att träna kan därför transformera både ditt fysiska och emotionella välbefinnande.

   Däremot visar forskningen att snygga människor inte är lyckligare så fokusera mer på hur kroppen känns efter träningen än på hur den ser ut!

Skapa minnen

”Kommer du ihåg konserten 1997?!”

Till skillnad från ett par jeans tappar minnet av en riktigt bra konsert eller weekendresa inte glansen med tiden. Att spendera dina pengar på upplevelser i stället för prylar är därför en betydligt bättre lyckoinvestering.

   Delar du upplevelserna med andra ökar lycko­effekten ytterligare. Det stärker banden mellan er att göra saker tillsammans och ni får roliga minnen att prata om.

LINNEA MOLANDER

ANNONS

Skönhet & behandlingar med aktiva, naturliga ingredienser - 25% på Swiss Clinic här!

Extern länk från NordicFeel SE

Beställ här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Hälsa

/

Inre hälsa

ÄMNEN I ARTIKELN

Inre hälsa