Smygstarta med höstens hetaste träningstrender

Av: 

Shirin Djavidi

Träning

5 topptips – så ska vi hålla igång

Sommarsolen gassar fortfarande, men vill du vara först med höstens hetaste träningstrender kan du börja redan nu med hjälp av Hälsas fem tips.
Sommarsolen gassar fortfarande, men vill du vara först med höstens hetaste träningstrender kan du börja redan nu med hjälp av Hälsas fem tips.

Kör järnet, kräla, skita ner dig, kasta bollar och låt svetten lacka! Men lämna också tid för återhämtning. Så lyder trenderna på träningsanläggningarna i höst.

– Det är fortfarande korta intensiva pass som gäller, samt att vi kommer att träna mer utomhus, säger Fredrik Sjöberg, nordisk grupp­träningsansvarig på Sats.

Crossfit, grit, hit, och expressklasser tog hela världen med storm för ett par år sedan och de korta högintensiva passen håller fortfarande gymmen i ett järngrepp.

Det ska gå fort, vara hyfsat enkelt, men väldigt tufft.

Komplex analys

Men den här formen av träning passar inte alla och lämnar förstås plats för motpoler som återhämtningsklasser i form av soma, yoga, meditation, bodybalance, pilates och trigger point (en form av självmassage med hjälp av en rulle). Det är klasser där man aktivt hjälper kroppen att återhämta sig själv genom stretch- och andningsövningar eller självmassage.

– När vi produktutvecklar ser vi på andra länder, men vi gör även en analys där vi bland annat kollar på vilka som tränar, deras ålder, vad de söker och hur ofta de tränar för att hitta den stora massan. Så de nya trenderna dyker inte upp av en slump, säger Fredrik Sjöberg.

Mer lek – mindre dans

Mycket pekar också på att löparklasser, enkel och tuff träning utomhus där vi får kräla runt i gegga, lyfta stockar och stenar, parträna och kämpa tillsammans i naturen fortsätter växa.

– Då kan vi hålla till i princip var som helst utom i stan. Vi kan vara i skogen, på en åker, gräsmatta eller en strand.

Det blir mer lek, sport och återhämtning på schemat och mindre dans.

5 topptips – så ska vi hålla igång

1. Högintensiv träning

Vad är det? Tuff och enkel träning som håller din puls på en hög nivå genom hela passet. Här pressar du kroppen maximalt under kortare intervaller. Klasserna är ofta inte längre än 30 minuter.

Vem passar det? Dig som vill ta din träning till en ny nivå, för dig som verkligen vill pressa dig det lilla extra, jobba riktigt tufft i grupp samt om du vill få en ökad kondition och styrka. Var redo att svettas! Dessa klasser är inte för nybörjare.

Bra för: Kondition, styrka och för att pressa gränserna.

Exempel: Crossfit, HIT (Hög Intensiv Träning), Grit, Absolution, pyramid express, tuff cirkelträning, puls, planet-fit, wod.

2. Lek

Vad är det? Klasser där man leker fram träningen med bollar, par­träning, träning med redskap som hopprep eller andra ”leksaker”.

Vem passar det? För dig som vill testa något nytt eller för dig som annars tycker det är trist med gruppträning. Här glömmer man nästan bort att man tränar.

Bra för: Konditionen, styrkan, barnasinnet, koordinationen och samspelet med andra.

Exempel: Mud (tuff utomhusträning), aerial silk, nordic military training, dodgeball, deadball, ViPR, stå på händerna.

3. Återhämtning

Vad är det? I den här kategorin hamnar allt som har med kropp och själ att göra. Klasser där vi riktar vår uppmärksamhet mer inåt. Här får vi återhämta oss, både mentalt och fysiskt. För att kunna träna riktigt hårt, eller för att klara av livets alla bollar som ska hållas i rullning, krävs också återhämtning och det syns på gymmen till hösten. Här hittar du alla klasser som är motpoler till de högintensiva träningspassen.

Vem passar det? För alla egentligen. Men speciellt för dig som tränar riktigt hårt och kanske även ensidigt. För dig som stressar mycket, har mycket omkring dig och sällan ger dig själv tid för eftertanke.

Bra för: Själen och för dina stela muskler.

Exempel: All sorts yoga, pilates, bodybalance, flex, trigger point, stretchklasser, simning i lugnt tempo, yogalates.

4. Kamp

Vad är det? Klasser som är kampsportsinspirerade. Influenser av kampsport har alltid funnits på gymmen och de kommer att finnas kvar. De anpassas så att de funkar i gymmiljö.

Vem passar det? För dig som verkligen behöver få ut jobbiga tankar och känslor som har samlat sig under dagen och verkligen vill svettas och utmana dig. För dig som gillar skuggboxning och sparkar.

Bra för: Styrkan, konditionen, koordinationen och för kroppskontrollen.

Exempel: Box, bodycombat, piloxing, knockout, Fit as a fighter, ruffie, fit for fight.

5. Löpning

Vad är det? Vanlig hederlig springträning. Spring/jogga själv, med en kompis eller i grupp. Denna träningsform har alltid funnits men växer explosionsartat. Löpartävlingar fulltecknas på nolltid och löpargrupper dyker upp här och där.

Vem passar det? För dig som vill få bättre kondition, vill komma i form, gå ner i vikt, eller för dig som till exempel inte gillar gym men tycker om att komma ut i naturen och rensa tankarna. Tips: Anmäl dig till en löpartävling. Det ökar motivationen.

Bra för: Konditionen.

Exempel: Indoor running (löpning i grupp på löparband), vanlig löpning utomhus, löpargrupper.

ANNONS EXTERN LÄNK

Skönhet & behandlingar med aktiva, naturliga ingredienser - 25% på Swiss Clinic här!

NordicFeel SE

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Träning