Stegra upp!

PT-Johanna testar: Speed ’n’ sports

Här finns det ingen tid att repa sig. Högt tempo i repstegen är det som gäller.
Här finns det ingen tid att repa sig. Högt tempo i repstegen är det som gäller.

Gillar du träning där pulsen åker bergochdalbana?

Nya speed ’n’ sports är som ”idioten” gånger 100.

Ska du testa speed ’n’ sports – håll tungan rätt i mun. Träningskompisen är nämligen en repstege som läggs ut på golvet. Vi springer i den, hoppar i och utanför (på ett ben och på tå), klättar framlänges, baklänges och sidlänges. Alla olika stegvarianter väcker brutalt koordinationen till liv och ett skärpt sinne är ett måste. Det är omöjligt att tänka på kvällens middag eller helgens planer.

Och om jag till en början älskar repstegen förändras det snart till en slags hatkärlek – i takt med att mjölksyran eskalerar. Instruktör­e­n Maurice Poaches, som ligger bakom konceptet, bjussar på få pauser och svetten lackar redan efter ett par minuter!

Upplägget är idrottsinspirerat utan att peka ut en viss sport och klassen finns om 45 eller 55 min­uter. Vi uppmanas att ständigt ha fötterna i rörelse, även när vi står och väntar på vår tur. Förutom att hjärtat får jobba på högtryck blir det mycket spänst, rörlighet och smidighet. Även musklerna i ben och rumpa får mycket svidande kärlek.

Jag gillar verkligen den här typen av träning. Det är fullt ös från början till slut och ger maximal utdelning på både flås och endorfiner. Det är ett bra komplement till styrketräning eller för dig som inte gillar till exempel löpning.

Däremot skulle jag inte rekommendera dig som är helt grön i träningsvärlden att kasta dig in i speed ’n’ sports. Ett grundflås och en viss träningsvana är verkligen att föredra i alla snabba byten och rappa intervaller. 

Johanna testar: Speed ’n’ sports

SVETTFAKTOR: Hög, din puls kommer rusa i samma takt som svetten briserar.

STYRKA/KONDITION: Ösigt fokus på kondition, även om lite styrketräning för ben, rumpa och bål också smyger sig in.

KOORDINATION: Absolut, här får du verkligen utmana både fötter och hjärnhalvor.

HÄR TRÄNAR DU: Klassen lanserades på Sats tränin­gscenter i början av året.

PRIS: Ett medlemskap på Sats kostar från 375 kronor/månaden.

BETYG: Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN