Väloljat!

Av: 

Anna Wahlberg

Skönhet

Olja – så använder du den

Plötsligt finns de överallt – oljorna.

Och som vi älskar att droppa dem i håret, på huden och på naglarna.

Men hur används de bäst och vilken olja passar till vad?

Att vårda hud och hår med olja har människan gjort i tusentals år. Ändå finns det fortfarande skeptiker som tvekar inför en potentiell kladdfest. För inte kan väl de där gyllene dropparna fixa frissfritt hår, snygga naglar, fastare rumpa och mindre rynkor? Men jo, faktum är att den nya generationens oljor är både effektiva, multifunktionella och inte alls flottiga.

Förutom att utgå ifrån dina behov när du väljer olja, är det smart att dofta lite extra på den. Många oljor för hud och hår har en intensiv doft, och eftersom olja binder doftämnen dröjer den sig kvar långt efter appliceringen – och då är det extra viktigt att du trivs med den.

ANSIKTET

Olja ger en synbar näringsboost till torr och livlös hud. Använd ansiktsolja som ett vårdande koncentrat direkt på huden eller mixa den med serum eller ansiktskräm.

Ett knep för hud som saknar lyster är att blanda en droppe ansiktsolja med flytande foundation eller BB-kräm innan applicering. Förutom att huden får fin glow verkar oljan mjukgörande hela dagen och huden blir mindre torr och stramande

KROPPEN

Olja är perfekt för att återfukta och mjukgöra torr hud på hela kroppen, och många upplever att behovet att smörja in sig minskar med användningen. Använder du kroppsolja regelbundet räcker det ofta att du smörjer in dig var tredje eller fjärde dag beroende på utgångsläge. Moderna torroljor absorberas snabbt och efteråt blir huden mjuk men inte kladdig.

Maximal effekt med minimalt jobb är att hälla olja i badvattnet, när du går upp är huden mjuk som en babyrumpa.

HÅRET

Användningsområdena för hårolja är många: före schamponering som mjukgörande förbehandling, blandad med inpackning för ännu mer vårdande effekt och i fuktigt hår som antifriss-behandling och värmeskydd.

I torrt hår är olja en perfekt stylingprodukt som lägger sig som en skyddande hinna runt varje strå och gör det blankt och frissfritt. Droppar du en generös mängd i håret får du en wetlook som skyddar mot sol och bad.

Annars är tricket att ta väldigt lite, koncentrera appliceringen till hårtoppar och längder och välja en variant anpassad efter din hårkvalitet.

NAGLAR & FÖTTER

Till torra naglar och spruckna nagelband är olja en ovärderlig hjälp. Applicera en droppe på varje fingertopp och massera in ordentligt, även under nageltoppen. Även torra, hårda tånaglar blir mer välmående med regelbunden oljebehandling.

För att hålla fötterna fina i sandaltider, mixa fotkräm med olja och ta på ett par bomullsstrumpor över natten. Resultatet är överraskande lena, mjuka fötter.

KÖPSTÄLLEN:

Bio-Oil 08-590 963 00, HTH 020-83 83 11, Estelle & Thild/beauty.theyouway.com, Kérastase/beauty.theyouway.com,

Nuxe/beauty.theyouway.com, The Organic Pharmacy/www.skincity.se, Redken/beauty.theyouway.com, Sophie la girafe +35 840-17 89 277,

OPI/beauty.theyouway.com, Weleda 08-522 961 00

ANNONS EXTERN LÄNK

Gör en hälsokontroll och få koll på hur din kropp mår - välj ditt test här.

Werlabs

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Skönhet