En morot – för syns skull

Foto: Tips! Nykokta morötter med en klick smör och nyklippt persilja över smakar ljuvligt och blir ett både billigt och nyttigt tillbehör på middagsbordet.
HÄLSA

Moroten fanns på menyn långt innan potatisen. Den nyttiga roten ger magen en hel del att jobba med och den är dessutom bra för synen.

I Medelhavsländerna odlades morot redan före Kristus och till Norden kom den tack vare odlingssugna munkar och nunnor som först drev upp roten i sina klosterträdgårdar. Så småningom spreds den bland vanligt folk, som faktiskt åt morot långt innan potatisen hamnade på menyn.  Morot odlas, men växer också vilt i Sverige. Den vilda sorten smakar skarpt och är träig. Roten på vildmoroten är inte heller orange utan vit, så den är lätt att känna igen. Trädgårdsmoroten är en billig råvara. Innehållet av kostfiber, mineralämnen och vitaminer gör moroten till en riktig nyttighetsrot. Den har ett lågt energiinnehåll men ger både tänderna och magen en hel del att jobba med. Mätt blir man också, länge.

Mia Sahl