Tranbär förebygger inte urinvägsbesvär

Tranbärsjuice har liten eller ingen effekt alls på blåskatarr eller urinvägsinfektion.

Tranbär minskar inte ens risken för återfall enligt oberoende forskare som granskat ett 20-tal studier.

Forskarna på internationella Cochrane-institutet som regelbundet granskar vetenskapliga undersökningar ifrågasätter nu nyttan av tranbär mot underlivsbesvär.

En huskur som använts i decennier. Man har trott att tranbären skapar en så ”sur miljö” i urinvägarna att bakterierna inte fäster.

Men det är enligt forskarna en ren myt.

Ingen effekt

I en nyligen publicerad artikel har de gått igenom 24 studier där tranbärsjuice eller tabletter med tranbärsextrakt jämförts med andra behandlingar som vatten, antibiotika, laktobaciller, placebo eller utebliven behandling.

Slutsatsen är att att tranbären, oavsett form, inte har någon effekt, mer än möjligen marginellt hos kvinnor med återkommande urinvägsinfektioner.

Dåligt underlag

Forskarna är kritiska till flera av undersökningarna då det inte framgår vilken mängd tranbär som använts i de olika preparat som testats. Dessutom har många deltagare hoppat av.

Det här bekräftar resultaten från en blindstudie som gjordes så sent som förra året. Då fick 319 personer som alla visat tecken på urinvägsinfektion dagligen dricka två stora glas äkta eller oäkta tranbärsjuice. Vem som fick vad visste de inte.

Efter ett halvår visade det sig att ungefär lika många i de båda grupperna fick urinvägsinfektion.

Det var till och med något fler som utvecklade urinvägsinfektion i den tranbärsjuicedrickande gruppen 19,3 procent jämfört med placebogruppens 14,6 procent.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN