Maten du ska äta för att få bra syn

Rätt kost förebygger dålig syn och ögonsjukdomar

Med rätt kost kan du förebygga dålig syn och ögonsjukdomar.

Legitimerade dietisten och kiropraktorn Karin Friis berättar vilken mat du ska stoppa i dig för att ögat ska må bra.

–  A-vitamin behövs för att synen ska fungera och har även betydelse för funktion hos hud och slemhinnor, säger hon.

Att äta en väl sammansatt kost är viktigt ur flera hälsoaspekter.

Bland annat är dina ögon beronde av att få i sig tillräckligt med A-vitamin.

– Har du för lite A-vitamin får du sjukdomar på grund av det.  A-vitamin behövs för att synen ska fungera och har även betydelse för funktion hos hud och slemhinnor. Ett tidigt symtom på brist är nattblindhet och långvarig brist kan ge blindhet. Rent globalt i världen anser man att brist på A-vitamin är den vanligaste orsaken till blindhet, berättar Karin Friis, legitimerad dietist och kiropraktor.

Tillaga grönsakerna

A-vitamin finns i flera olika livsmedel och är enkelt att få i sig. Till exempel kan du äta ett ägg eller se till att äta en smörgås med fisk som pålägg.

– A-vitamin från animaliska produkter: fisk, ägg, lever, mjölk är det direkt A-vitamin som kan förebygga bland annat nattblindhet. Men A-vitamin som finns i grönsaker måste gå igenom en process för att bli A-vitamin. För att omvandlingen ska kunna ske behöver grönsakerna tillagas och det behövs fett i maten. Det är viktigt att tänka på och många kanske inte är medvetna om.  A-vitamin är fettlösligt och det gör att det lagras i kroppen och framförallt i levern. Det är därför det är så mycket A-vitamin i till exempel lever.

”Då är du i en större risk”

Som vegetarian eller vegan måste du vara extra uppmärksam så att du får i dig tillräckligt med A-vitamin.

– Äter du råa grönsaker är det en liten del som omvandlas till A-vitamin. Det är viktigt att tänka på om du är vegetarian eller vegan. Då måste du tillsätta en mängd fett och äta tillagade grönsaker. Det finns de som äter raw-food då är du i en större risk.

Men det finns även en risk att du kan få ett överskott om äter väldigt mycket fisk, ägg och tar kosttillskott.

– Vid daglig överskottsintag under en lång tid, månader eller år, kan du få kraftig huvudvärk och trötthet, säger Karin Friis.

Dietisten Susanne Rumberg berättar att diabetiker måste vara extra uppmärksamma på vad de stoppar i sig.

– Är man diabetiker är det viktigt att ha en hälsosam livsstil med goda motions- och kostvanor för att förebygga komplikation i ögat, så kallad retinopati som är en kärlförändring i ögats näthinna, säger hon.

Gravida ska inte överkonsumera

Kosttillskott bör man vara försiktig med om man redan äter allsidigt.

– Vid en varierad kost som uppfyller individens energibehov behövs inget tillskott. Stora doser av A-vitamin är skadligt och det är framförallt en kost kompletterad med kosttillskott som kan ge för stora doser A-vitamin. Gravida bör inte överkonsumera vitamin A och därför rekommenderas lever, leverrätter samt fiskleverolja att uteslutas ur kosten

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN