Godis lika stor klimatbov som kött

Av: 

Mikael Stengård

Hälsa

Ny studie: Godis och snacks påverkar inte bara hälsan negativt

Trycker du i dig snacks och godis och oroar dig för hälsan?

Här har du en till anledning att bekymra dig.

En påse godis påverkar klimatet lika mycket som en portion kött, visar en ny svensk studie.

Tidigare har kött pekats ut som den stora klimatboven bland livsmedlen. Men nu visar det sig att godis och chips har betydligt större klimatpåverkan än vad man tidigare trott. Det visar en studie av SIK, Institutet för Livsmedel och Bioteknik, på uppdrag av Livsmedelsverket.

Studien visar bland annat att ett kilo chips leder till utsläpp av 2,2 kilo växthusgaser, vilket är 20 gånger så mycket som för ett kilo av råvaran potatis.

Skumgodis värst

Men allra störst klimatbov är godiset – och allra värst skumgodiset och mjölkchokladen.

Skumgodis har större klimatpåverkan än gelégodis medan mjölkchoklad har tre gånger så stor klimatpåverkan som mörk choklad.

– Kött är den livsmedelsgrupp som normalt har störst klimatpåverkan. Därför är det anmärkningsvärt att en påse skumgodis har lika stor klimatpåverkan som en portion fläskkött, säger Anna-Karin Johansson på Livsmedelsverket.

Godisätandet ökar

Den svenska konsumtionen av godis, chips och läsk leder till utsläpp av nästan en halv miljon ton växthusgaser, motsvarande 0,8 procent av Sveriges totala utsläpp och cirka 2,6 procent av livsmedelskonsumtionens klimatpåverkan i Sverige.

– Det kan tyckas lite, men med tanke på att läsk och godis är tomma kalorier är det en onödig klimatpåverkan. Konsumtionen av de här produkterna har dessutom ökat betydligt – i dag dricker vi fyra gånger så mycket läsk och äter dubbelt så mycket godis som på 60-talet, säger Anna-Karin Johansson.

ANNONS EXTERN LÄNK

Pro behandlingar anpassade för hemmabruk - 25% på Swiss Clinic hos NordicFeel här

NordicFeel SE

Publisert: