Barnen dör i magen – i onödan

HÄLSA

"En tredjedel hade kunnat räddas"

Varje år dör 450 barn i slutet av graviditeten.

En tredjedel av dem hade kunnat räddas – om bara blivande mammors oro tagits på allvar.

Elin och Jens bor i Malmö tillsammans med sitt gemensamma barn Pelle och Jens son Axel. I april i år skulle de ha få sitt andra gemensamma barn, Karin.

Graviditeten var jobbigare än Elins första.

– Jag blev väldigt förkyld och sjuk tidigt i graviditeten, och sedan höll det i sig. Men fram till sjunde månaden var jag inte så orolig för bebisen. Sen tyckte jag att hon rörde sig väldigt lite jämfört med Pelle, säger Elin i TV3:s nya samhällsprogram Sanning och konsekvens.

”Kände mig tystad”

Elin berättade om sin oro för sin barnmorska.

– Men det kändes inte som att det var något hon ville lyssna på. Varenda gång kände jag mig mer och mer tystad. Jag fick bekräftat att det jag kände var normalt och att jag bara var orolig i onödan.

– Mot slutet kändes det som att hon bara vickade på tårna två gånger om dagen, säger Elin.

Två dagar innan den beräknade förlossningen gick därför en orolig Elin till sitt sista möte med barnmorskan.

– Hjärtljuden var normala. Då blev jag lugnad. Hon hade lovat mig att allt var bra.

Men framåt kvällen började Elin oroa sig igen.

Ögonkontakt

– Jag kunde inte sova, så jag gick upp vid femtiden på morgonen och gjorde allt det där man gör för att väcka en bebis i magen, jag drack kallt vatten, jag duschade kallt, jag slog till och med grytlock mot varandra för att väcka henne, men jag fick inga rörelser. Då ringde jag in till förlossningen, som sa att vi fick komma in om vi ville.

När de satt i väntrummet fick Jens ögonkontakt med barnmorskan.

– Jag såg direkt att det här inte var bra.

Karin var död.

”Helt fel”

Informationen i den obligatoriska kurslitteraturen "Lärobok för barnmorskor" är tydlig:

"Många kvinnor reagerar på att mönstret av fosterrörelser förändras i slutet av graviditeten. Normalt minskar fosterrörelserna från vecka 32 på grund av minskat utrymme i uterus (livmodern). Detta bör kvinnorna upplysas om."

– Det är helt fel. Det finns inte vetenskapligt belägg för att fosterrörelserna minskar från vecka 32. Ett barn ska röra sig hela graviditeten, säger Ingela Rådestad, barnmorska och professor vid Sophiahemmets högskola.

Texten ändras

Nu ändrar förlaget i texten i barnmorskornas lärobok.

– Det finns en spridd myt om att det är normalt att fosterrörelserna minskar mot slutet av graviditeten. Trots att mammorna är oroliga får de ofta höra från omgivningen, ibland till och med från vården, att de inte behöver oroa sig för minskade fosterrörelser. När de väl söker hjälp kan det vara försent, säger Ingela Rådestad till Aftonbladet.

– Många av de här barnen skulle kunna räddas om man inte väntar med att söka vård när man känner minskade fosterrörelser.
 

Sanning och konsekvens sänds på TV3 i kväll klockan 20.00.