Ny medicin bromsar spridning av hudcancer

HÄLSA

En ny medicin mot spridd hudcancer är nu godkänd.

Den hjälper dubbelt så många leva längre.

– Ett värdefullt läkemedel, menar överläkare Johan Hansson på Radiumhemmet i Stockholm.

Hudcancern malignt melanom är en av de cancerformer som ökar snabbast i Sverige. Varje år får 2 800 svenskar besked om att de fått malignt melanom. Vid tidig upptäckt botas de flesta, men har cancern spritt sig till lymfkörtlar och andra organ blir det betydligt svårare att behandla. Den genomsnittliga överlevnaden i sena stadier är ett halvår. Knappt en fjärdedel lever efter ett år.

Med det nya preparatet lever dubbelt så många efter både ett och två år enligt en stor dubbel-blind studie som publicerats i New England Journal of Medicine. Var femte levde ännu tre år efter att ha provat medicinen och vissa är fortfarande i livet efter fem år.

– Det kan säkert bli en viktig behandling, för de som svarar på behandlingen. Problemet är att vi inte kan förutse vilka de är, säger Johan Hansson som låtit svenska patienter prova preparatet.

Så länge det inte finns något test som visar vilka som kan ha nytta av Yervoy, som läkemedlet heter, blir det en chansning.

– Men det är det värt. De här patienterna har inget annan alternativ. De har redan provat gängse behandling utan att bli hjälpta, säger han.

Han påpekar dock att det måste skötas av en läkare känner till läkemedlet då det kan ge allvarliga biverkningar.

Yervoy består av en antikropp som ges i form av dropp i armen var tredje vecka i tre månader. Det stimulerar immunförsvaret så att det stoppar tumörtillväxten och håller cancern i schack. Vissa får dock en autoimmun reaktion och kan få allvarliga skador på tarmslemhinnan som leder till diarréer eller en inflammation i hypofysen som påverkar hormonbildningen.

– Det är lite lömskt eftersom det tar minst en månad, ofta 6-10 veckor, innan biverkningarna uppstår och då gäller det att vara vaksam. Både läkaren och patienten måste känna till biverkningarna så att de kan agera i tid, säger Johan Hansson.

Caroline Hougner