Hitta rätt viktmetod för dig!

HÄLSA

Kolla och jämför – 8 olika bli-smal-koncept

1. Friskis & svettis

KONCEPT Träning för alla som vill uppnå sina mål och ha kul på vägen.

PRIS Varierar kraftigt beroende på stad och hur stort utbud anläggningen har: 550–3 600 kronor/ termin.

KOST Ingen särsklid rådgivning.

MOTION Stort utbud av träningsformer. Populärast är gympan, Friskis & Svettis mest kända aktivitet. Men i dag finns både gym, yoga, dansklasser och redskapsgymnastik i utbudet.

COACHING Nej.

RESULTAT Inga resultat redovisas.

ÖVRIGT Ibland kan lokala kurser och föreläsningar hållas om kost och hälsa, men man erbjuder inga program för viktnedgång.

2. itrim

KONCEPT Varaktig viktminskning genom ändrade vanor inom mat, motion och motivation. Itrimprogrammet pågår i ett år med möjlighet till ytterligare ett eller flera stabiliseringsår.

PRIS 800 kronor/månad för viktminskningskunder och 375 kronor/månad för motionskunder.

KOST Programmet är uppbyggt i tre faser: viktminskningsfasen, förbättringsfasen och stabiliseringsfasen. Itrim har egna måltidsersättningsprodukter (shakes, soppor och bars) som är godkända av Livsmedelsverket.

MOTION Pulsmotion som består av en effektiv cirkelträning med styrke- och konditionsstationer och tillgång till motionsledare. Personliga motionsuppföljningar sker varje halvår med en hälsorådgivare.

COACHING Både individuellt och i grupper. Som medlem får du en personlig hälsorådgivare och medlemskap i en viktminskningsgrupp på 10–15 personer.

RESULTAT En vetenskaplig studie av Itrims viktminskningsresultat, som presenterades på läkarstämman 2006, visade att kunderna i snitt går ner 11,7 kilo på ett år.

ÖVRIGT Hälsokontroller och BIA-mätning: En BIA-våg mäter hur mycket av din vikt som består av fett, vatten och muskler.

3. Viktväktarna

KONCEPT Helhetstänkande för viktnedgång. Tanken är att lära medlemmarna att ändra sina matvanor till mer hälsosamma alternativ. Hörnstenarna är: mat, motion, motivation och möten. Har funnits i Sverige sedan 1972 och finns nu på många orter i hela landet.

PRIS Från 80 till 120 kronor/vecka. Hur lång tid man behöver avsätta beror på den enskilda individens behov och hur stor övervikt man har. I priset ingår kurslitteratur, recept, invägning och lektioner.

KOST Viktväktarna har ett poängsystem där olika livsmedel har olika poäng. Varje måltid har en poänggräns man inte bör överskrida. Viktväktarna har ett produktsortiment som även till viss del finns i livsmedelsbutikerna.

MOTION Viktväktarnas träningsdvd.

COACHING Nej.

RESULTAT Inga reslutat redovisas.

4. Prenet

KONCEPT Ett komplett viktminskningsprogram som ger en varaktig viktminskning. Mätning av kroppssammansättningen (BIA), kost- och motionsrådgivning individuellt eller i grupp, ett måltidsprogram och fysisk aktivitet. Prenet har funnits sedan 1999 och har i dag licenstagare på närmare 50 platser.

PRIS Priset för mätning/rådgivning individuellt är 250–450 kronor/gång. Priset för grupp (kursverksamhet) är 1 400 kronor för 12 veckor (exklusive träning och kostersättning) och 2 500 kronor för 12 veckor (inklusive träning men exklusive kostersättning).

KOST Kostprogram som innebär att man per dag äter minst en riktig måltid (s k ”pedagogisk måltid”, som lär deltagaren hur en måltid ska se ut) och byter ut 1–2 måltider mot en kalorisnål men näringsriktig soppa eller milkshake.

MOTION Ingen speciell träning rekommenderas, utan man uppmanar till all typ av fysisk aktivitet, inklusive vardagsmotion.

COACHING Prenet erbjuder kognitiv beteendeträning (KBT), mental träning och motivationsträning.

RESULTAT I Tyskland har en treårig studie gjorts på ett program som är identiskt med Prenetprogrammet. Resultaten var: Viktnedgång under programmets gång: Cirka 9 kilo. Efter 1 år: Samma vikt. Efter 2 år: 7–8 kg under startvikt. Efter 3 år: 6–7 kg under startvikt.

ÖVRIGT Alla anläggningar erbjuder BIA-mätning: En BIA-våg mäter hur mycket av din vikt som består av fett, vatten och muskler.

5. Xtravaganza

KONCEPT Programmet har fyra ledstjärnor: mental träning, mental näring, god energi och rörelseglädje. De finns på 78 orter i Sverige, 17 i Finland, 26 i Norge och 6 orter i Danmark och har funnits sedan januari 2002.

PRIS Du kan välja mellan programmen tjugo6, intensiv eller lifetime, som kostar från 599 kronor i månaden. Då får du en hälsokonsult, ett startpaket, gruppträffar, ett mentalt träningsprogram, kostprogram och tillgång till recept och program på nätet. Tillgång till Xtravaganzas träningsanläggningar och Very low calorie products.

KOST Samtliga kunder/medlemmar får kostråd/kostprogram. För deltagare som önskar finns egna lågkaloriprodukter såsom VLCD (very low calorie diet).

MOTION Träning finns på samtliga anläggningar. Kondition, styrketräning och utomhusträning, som de kallar för xtrawalk, konditionsträning med stavar, gympa med stavar och styrketräning med stavar.

COACHING Mental träning och mental näring är basen i programmet. Med dessa verktyg coachar hälsokonsulterna medlemmarna dagligen.

RESULTAT Enligt Xtravaganza når 96 procent av kunderna som fullföljer sitt program målvikten.

6. GI viktkoll

KONCEPT Ett interaktivt viktnedgångsprogram. Detta är baserat på GI-metoden, som innebär att man äter livsmedel med lågt GI för att hålla blodsockret på en jämn nivå.

PRIS 89 kronor/månad.

KOST Receptbank, kostberäkningsprogram och ett trestegsprogram.

MOTION Motionsprogram som räknar ut förbränd energi.

COACHING Du kan chatta med experter sex dagar i veckan och diskutera med andra i forumet.

RESULTAT Enligt GI Viktkolls senaste mätning fick tjänsten betyget 4 av 5 möjliga för innehåll och uppnådda mål av de tillfrågade medlemmarna.

ÖVRIGT Tips, artiklar och träningsprogram.

7. Cambridgekuren

KONCEPT Cambridgekuren är en pulverdiet som endast säljs via certifierade konsulenter. Kuren består av mjölkdrinkar och milkshakes. Det finns cirka 260 konsulenter runt om i landet. De är utbildade i kost och näringslära, motion och beteendeförändring.

PRIS 440 kronor för en veckoförpackning (21 måltider).

KOST l Cambridgekuren är en dietmetod.

MOTION Motionsråd och handledning kan fås av konsulenterna till ett ytterligare pris.

COACHING Personliga träffar med konsulenterna kan bokas, men ingår inte.

RESULTAT Enligt Cambridgekuren lyckas 60 procent behålla sin nya vikt efter att ha genomfört metoden.

8. Viktklubb.se

KONCEPT Ett interaktivt viktnedgångsprogram. Du får en egen coach, receptbank och olika tränings- och kostprogram på internet.

PRIS 498 kronor/år.

KOST Personliga recept, inköpslistor samt olika verktyg för att kunna räkna ut hur många kalorier du får i dig.

MOTION Specialutformade träningsprogram.

COACHING Personlig coachning och motivationstips. Dessutom hjälp av tränings- och kostexperter.

RESULTAT Enligt en medlemsundersökning 2006 anser 87 procent av de tillfrågade att Viktklubb.se levt upp till deras förväntningar.

ÖVRIGT Träningsdagbok där du kan följa dina framsteg.