Kvinna för bystig

HÄLSA

Försäkringskassan drar in ersättningen

Indragen livränta på grund av stora bröst. Försäkringskassans ovanliga beslut om en 33-årig, pisksnärtskadad kvinna upprör.

Ordföranden i Riksförbundet för Trafik-, Olycksfalls och Polioskadade ser det som ett tecken i tiden.

– Det är inte klokt, säger förbundsordförande Pelle Kölhed.

Han konstaterar att synen på långtidssjukskrivna har ändrats på senare år och tycker att just whiplashskadade och andra smärtpatienter hamnat i strykklass. Han ser Jessica Andersson i Landskrona som ett typexempel för något som numera drabbar många.

– Medicinskt har ingenting ändrats sedan de fick sina livräntor beviljade första gången, det är bara en ändring i synsättet, säger han.

Före trafikolyckan för nio år sedan hade Jessica Andersson inga besvär av sin stora byst. Hon höll på med kampsport och klarade utan problem de tunga lyften i jobbet inom hemtjänsten.

Komplicerande faktor

Efter olyckan har hennes läkare i varje intyg till Försäkringskassan nämnt hennes byst som en komplicerande faktor efter pisksnärtskadan. Men först nu har detta fått betydelse för hennes rätt till livränta.

Försäkringskassans medicinska rådgivare har, utan att träffa henne, kommit fram till att hennes smärtor nu huvudsakligen beror på bysten, inte på pisksnärtskadan. Därmed förlorar hon 7 700 kronor i månaden, skriver Helsingborgs Dagblad.

– Mina besvär har inte med brösten att göra. Det känns orättvist, han baserar allting på en enda mening i ett läkarutlåtande, säger Jessica Andersson till TT.

I kö till operation

Samma medicinska rådgivare kom förra året fram till att hennes smärta berodde på psykiska besvär, inte på olyckan. Men då överklagade hon beslutet och fick behålla livräntan.

Nu står Jessica Andersson i kö till bröstoperation, men hon betvivlar att hennes huvudvärk, ständiga nacksmärta och domningar i fingrarna kommer att påverkas av ett sådant ingrepp.

Britt-Inger Ekström, beslutsfattare på Försäkringskassan, tycker inte att andra storbystade kvinnor behöver oroa sig.

– Man ska inte dra några generella slutsatser av detta, säger hon.

Trots att hon fattat det formella beslutet hänvisar hon till Försäkringskassans medicinska rådgivare för kommentarer om den medicinska bedömningen. TT har sökt honom, men han hälsar att han inte vill bli intervjuad.

Landskrona (TT)