Influensan börjar närma sig toppen

avKarin Holmberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Influensan härjar vidare i Sverige.
Vecka 6 har antalet fall av influensa fortsatt att öka.
– Vi tror att toppen närmar sig nu men när det vänder är svårt att säga, säger AnnaSara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Foto: Johnér
Antalet fall av influensa fortsätter att öka.

Varje vecka sammanfattar Folkhälsomyndigheten hur många laboratorieverifierade fall av influensa som rapporteras. Förra veckan var den vecka som än så länge inneburit flest insjuknande, 1713 registrerade fall, varav 1282 fall har drabbats av influensa B som ger de typiska influensa symtomen med hög feber, ledvärk, trötthet och halsont. 

– Det är många sjuka nu och vi förväntar oss att fler kommer bli sjuka innan influensan avtar, säger AnnaSara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

156 har intensivvårdats

Under influensasäsongen har hittills 156 patienter vårdats med intensivvård i landet. Hälften av dem har varit i åldersgruppen 65+

– Bland de patienter som är under 65 år så är det ungefär hälften som tillhört en riskgrupp. De andra har inte tillhört någon speciell riskgrupp, säger Carnahan.

Av de svårt sjuka med känd vaccinationsstatus som tillhörde någon riskgrupp var det endast 27 procent som var vaccinerade.

Behandlingen fungerar bra

Bland de som blivit svårt sjuka eller tillhör en riskgrupp så har man sett att de antivirala läkemedel som finns tillgänglig har fungerat bra, berättar Carnahan.

Antiviral behandling rekommenderas för patienter med influensa som är svårt sjuka eller som tillhör en riskgrupp, oavsett vaccinationsstatus.

–  De flesta klarar dock av en Influensa bra, framförallt brukar många klara influensa B bra, säger Carnahan.

Symtom på influensa

Du känner dig mycket sjuk eller matt

Du har ont i musklerna

Du har hög feber och huvudvärk

Du känner dig trött och frusen

Du har halsont och torrhosta

Du är snuvig

Du har röda ömmande ögon

Du har ont bakom bröstbenet.

Källa: 1177.se

Publicerad:

ARTIKELN HANDLAR OM