Så blir du av med dina hudfläckar

Av: 

Maria Carlqvist

Hälsa

Solen, hormonerna eller pigment – därför får du fläckar

Många har sett en härlig solbränna övergå i fläckar.

Hösten är rätt tid att slå tillbaka och få jämn hy igen.

Men kolla först noga vilken fläck du har.

Du behöver inte vara en fanatisk soldyrkare för att drabbas av solfläckar. I den yngre medelåldern kommer de hos de flesta, på händerna och i ansiktet.

- Pigmentet ligger redan under hudytan, lagrat sedan 20-årsåldern. Det triggas av solljuset och kommer med tiden upp till ytan som ljusbruna fläckar, säger Cecilia Schön, hudterapeut på Eriksbergskliniken i Stockholm.

Här tas solfläckarna bort med IPL-behandling med ett intensivt pulserande ljus som drar ut pigmentet. Efter en till tre gånger har fläckarna bleknat eller försvunnit.

Mörka skuggor

Solfläckarna är lätta att ta bort. Svårare är det med melasmafläckarna som kommer hos yngre kvinnor i samband med graviditet, p-piller och p-stavar. Hormonfläckarna kan sätta sig som mörka skuggor på överläppen eller pannan.

- Det är väldigt svårt att få bort de här fläckarna eftersom de i regel är hormonstyrda. Behandlingen håller nere dem under vintern men nästa sommar kommer de tillbaka igen, säger Cecilia Schön.

Hos många försvinner hormonfläckarna med åren. Andra hittar kosmetiska metoder att få en jämnare hud.

Födelsemärken svårast

Efter sommaren är vi som fläckigast, när solbrännan går bort och fläckarna stannar kvar. Tajmat nog passar vinterhalvåret bäst att behandla dem. Du får nämligen inte sola mellan gångerna. Men kontrollera noga hos läkare vad du har för sorts fläckar.

Födelsemärkena är de lömskaste fläckarna. Oftast ofarliga men som kan vara början till cancer. Bli misstänksam om de är oregelbundna eller ändrar form. Sök läkare om du är osäker.

ANNONS EXTERN LÄNK

Gör en hälsokontroll och få koll på hur din kropp mår - välj ditt test här.

Werlabs

Publisert: