Chantal hittades död

avMikael Stengård

Bad den franske presidenten om dödshjälp – misstänks ha tagit sitt liv

1 av 2 | Foto: AFP
Chantal Sébire led av en ovanlig och obotlig tumörsjukdom som angrep näshålan.

Hon bönföll den franske presidenten Nicolas Sarkozy om att få hjälp att dö.

I måndags avvisade en domstol hennes begäran.

På onsdagskvällen hittades Chantal Sébire, 52, död i sitt hem.

Chantal Sébire led av en ovanlig och obotlig tumörsjukdom som angrep näshålan. För åtta år sedan tog sjukdomen bort hennes lukt- och smaksinne. I höstas tog den hennes syn.

I ett sista desperat försök att dö med värdighet bad trebarnsmamman den franske presidenten Nicolas Sarkozy om dödshjälp, något som är förbjudet i landet.

I måndags avvisade en domstol hennes begäran.

– Jag vill dö efter att ha firat mitt liv omgiven av dem jag älskar. Det är det jag vill och kan jag inte få det här i Frankrike kommer jag att hitta det någon annan stans. Till vilket pris som helst, sa hon i en intervju med AP efter domstolens beslut.

Misstänker självmord

Men Chantal sökte aldrig hjälp utomlands. På onsdagskvällen hittades hon död i sitt hem i Plombieres-les-Dijon i Frankrike, uppger franska Le Figaros nätupplaga.

Dödsorsaken är inte klarlagd, men polisen misstänker självmord, uppger tidningen.

Fallet Chantal Sébire har fått stor uppmärksamhet och väckt frågan om dödshjälp i Frankrike. Och nu höjs allt fler röster för att dödshjälp ska bli lagligt i landet.

Senast i dag uttryckte flera ministrar en oro över Chantals öde och krävde en lagändring av justitieministern Rachida Dati, uppger Le Figaro.

På onsdagen fick även president Sarkozy ett brev från Chantals läkare där han krävde en lagändring.

Författare dog efter dödshjälp

Chantals dödsfall kom samma kväll som belgiska medier rapporterade att en av landets främste författare, Hugo Claus, dött genom dödshjälp efter en lång tids Alzheimersjukdom.

Belgien tillsammans med Holland är de två länder i EU där dödshjälp är tillåtet. Inom Europa är det även tillåtet med dödshjälp i Schweiz.