Släng prillan, ta ett piller

HÄLSA

Men fara finns för biverkningar

Foto: SVÅRT ATT SLUTA Ett test ska visa om medicinen Champix kan hjälpa snusare att bryta beroendet .

Snart kan medicin hjälpa inbitna snusare.

Men snuspillret har sina baksidor.

– Behandlingen är inte helt utan biverkningar, säger professor Hans Gilljam.

Foto: ”För mig är det ren viljestyrka som gäller", säger sångerskan Kim Kärnfalk, som försöker sluta snusa.

I Sverige finns inget godkänt receptbelagt läkemedel för att sluta snusa. Men nu ska en svensk studie ta reda på om preparatet Champix kan fungera som snusavvänjning.

I studien ska totalt 432 patienter behandlas med placebo eller Champix i 12 veckor.

– Det går att hjälpa snusare som vill sluta och Champix är det vassaste vi har i läkemedelsväg på detta område, säger Hans Gilljam, professor vid Centrum för Folkhälsa, som via Stockholms läns landsting är huvudprövare i studien.

Ger självmordstankar

Läkemedlet används i dag för att hjälpa dem som vill sluta röka. Champix är också känt för sina psykiska biverkningar som depression och självmordstankar. Sömnlöshet och illamående är också en mycket vanlig effekt av pillret.

– Vi som är vana snusavvänjare vet att det är stor risk att deppa ihop när man slutar snusa. Det kan bero på att nikotinet lämnar kroppen. Men Champix är en behandling som inte är helt utan biverkningar och därför ska den skötas professionellt, säger Gilljam.

”Viljestyrka”

Sedan rökförbudet infördes har snusandet ökat. I gruppen 35–44 år snusar i dag 27 procent av männen och sju procent av kvinnorna. Sångerskan Kim Kärnfalk försöker just nu med alla medel att sluta snusa.

– Det känns bra att bli nikotinfri. Men medicin med sådana allvarliga biverkningar skulle jag inte vilja testa. För mig är det ren viljestyrka som gäller, säger hon.

Studien kring läkemedlet beräknas vara klar i slutet av nästa år.

ARTIKELN HANDLAR OM

Snus