Högrisk att vara fet

Av: 

Maria Carlqvist

Hälsa

Har du ett BMI över 30? Då ökar risken snabbt för allt från benbrott till trafikdöd. Men kirurgi som är den effektivaste behandlingen kommer bara ett fåtal till del.

Belastningsskador och smärtor i knän och höfter märks redan hos feta barn.
Belastningsskador och smärtor i knän och höfter märks redan hos feta barn.

Fetma leder till fler skador och på fler områden än man tidigare sett, enligt överviktsforskarna Stephan Rössner och Claude Marcus på Karolinska universitetssjukhuset. Feta drabbas inte bara oftate av cancer, astma och diabetes. Utan också av sömnapné, nedsatt sexuell funktion och inkontinens, faktorer som leder till social isolering och farlig stress.

Behandling behövs

- Konsekvenserna av den ökade insikten måste betyda ett ökat engagemang vad gäller såväl prevention som behandling av fetma, säger Stephan Rössner.

Fetmakirurgi är effektivast för att sänka vikten, enligt Rössner.

- Men metoden kommer bara en bråkdel av alla som är kvalificerade till del.

En studie från Malmö visar att feta personer drabbas av benrott i större utstäckning än normalviktiga. Orsaken är ännu okänd men ligger sannolikt i kroppens minskade halter av bland annat tillväxthormon och D-vitamin hos kraftigt överviktiga.

Barn drabbas

De ortopediska problemen går långt ner i åldrarna.

- Barn med övervikt har lägre fotvalv och mer plattfothet, vilket kan registreras från 4-årsåldern, säger Claude Marcus.

Den yttre miljön gör också livet farligare för feta. Siffror från USA visar att personer med högt BMI oftare skadas i trafiken. Orsaken är att de färdas utan säkerhetsbälte eftersom standardmodellen inte räcker runt deras kroppar.

Läkemedel finns

I Sverige finns förutom gängse råd om kost, motion och livsstilsförändringar också läkemedlen orlistat, sibutramin och rimonabant mot fetma.

- Utöver viktreduktion har läkemedel gynnsamma effekter på fetmans komplikationer, så som diabetes och blodfetter, och de påverar även livskvaliteten positivt, säger Stephan Rössner.

ANNONS EXTERN LÄNK

Så vet du om du är i hormonell obalans - läs expertens råd här.

Wellness

Publisert: