En enda drink ger dig blinda fläckar

HÄLSA

Lite alkohol räcker för att påverka synen

Det krävs inte mycket för att du ska börja se suddigt eller helt tappa delar av synfältet när du dricker alkohol.

En enda drink kan räcka, visar en amerikansk studie.

När du dricker alkohol påverkas alla dina sinnen – synen inte minst.

En studie som gjorts vid University of Washington, USA, visar att det räcker med en stark drink för att din synförmåga ska försämras radikalt, uppger nättidskriften Live Science.

Såg inte ”gorilla”

En grupp försökspersoner serverades drinkar, utan att veta om det var alkohol i dem eller inte. Därefter fick de titta på en 25 sekunder lång film, där sex personer lekte med en boll. Uppgiften var att räkna hur många personer som var med i filmen.

Halvvägs in i filmen sprang en person, utklädd i en gorilladräkt, rakt genom gruppen med bollspelare. Totalt var ”gorillan” synlig under en tredjedel av filmen – men många av försökspersonerna såg den inte över huvudtaget.

Enligt Live Science var det dubbelt så många bland dem som hade druckit alkohol som inte såg den, jämfört med dem som inte druckit alkohol.

Olämpligt köra bil

Slutsatsen är, menar forskarna, att alkohol försämrar vår förmåga att upptäcka oväntade föremål i synfältet om vi samtidigt är koncentrerade på något annat. Resultatet är ännu ett bevis för att det är djupt olämpligt att köra bil efter att man har druckit.

– Har du druckit en drink och sätter dig i bilen, kan det hända att du blir så fokuserad på att inte köra för fort, att du helt missar fotgängaren som kliver ut rakt framför dig, säger forskningsledaren Seema Clifasefi till Live Science.

Läs mer:

Annica Lundbäck