Ett ögonblick...

Inre hälsa

Mats Holm, 44, som i dag kommer ut med en boken om svenska folkets sämsta ursäkter

Boken Ursäkta! Dråpliga undanflykter från verkliga livet kommer ut i morgon på Känguru förlag.

Boken Ursäkta! Dråpliga undanflykter från verkliga livet kommer ut i morgon på Känguru förlag.

Hur kom du på idén att skriva en bok om dåliga ursäkter?

– Det var någon politikerhärva, jag tror det var Jan O Karlsson som förklarade att kräftskivan som skattebetalarna fick stå för inte alls var en kräftskiva, eftersom det fanns en talarlista. Jag började fundera över om det är ett svenskt nationalkaraktärsdrag, den här ständiga ursäktsberedskapen.

Vilken är din egen sämsta ursäkt?

–När jag gjorde research för den här boken behövde jag kolla upp lite porrklubbar på nätet, eftersom jag bland annat skriver om politiker som kommer med ursäkter när de varit på Crazy Love och Studio Anna och allt vad klubbarna heter. Min fru kom in och sa ”Men Mats, vad håller du på med?!” Jag sa förstås ”Men jag håller ju på med en bok?”. Och då hörde jag vad dumt det lät. Men det var ju sant.

Var har du hittat alla ursäkterna i boken?

– Jag ville veta vad folk säger när de ertappas utan biljett på spårvagnen eller har parkerat fel, så jag kollade i offentliga arkiv. Jag blev förvånad över att folk var så måna om att hitta på de här ursäkterna, när de ju knappast kan fungera.

Men även en osannolik förklaring kan väl vara sann?

– Om det är sanning eller lögn är inte så intressant. En spårvagnskontrollant förklarade för mig att när de är civilt klädda och kontrollerar färdbevis är det ingen som kommer med några ursäkter, de bara betalar. Men när de kommer i uniform?då ser man hur det blixtrar till i ögonen på folk, och under tre–fyra sekunder kan man riktigt se hur ursäkten växer fram. Varför? Det är spännande.

Vad gör du just nu?

– Jag är pappaledig med min tredje son, Chris, som är ett år. Det är väldigt roligt.

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Att gäststugan hos min pappa i Skåne är stor nog för vår familj. Vi ska snart åka och hälsa på och jag är lite orolig.

Mats Holm

Maria Wångersjö

ANNONS EXTERN LÄNK

Så vet du om du är i hormonell obalans - läs expertens råd här.

Wellness

Publisert:

Aftonbladet

/

Hälsa

/

Inre hälsa

ÄMNEN I ARTIKELN

Inre hälsa