4 sätt att operera magsäcken mindre

HÄLSA

1. Gastric banding

Ett reglerbart eller fast band spänns runt övre delen av magsäcken, som då får en liten öppning. Risk finns att bandet gör hål i magsäcksväggen.

Man kan få halsbränna och kräkningar när man ligger ner. Omoperation kan behövas. Bandet kan öppnas vid behov. Man riskerar då att gå upp i vikt igen.

2. BPD-DS

Bileopankreatisk bypass med duodenal switch är för dem med svåraste fetman. Magsäcken delas och större delen av tunntarmen kopplas bort. Matsmältningen sker via ena magsäcksdelen i förbindelse med en kort bit tunntarm. Mindre mängd näring kan då tas upp i kroppen. Viktnedgången blir i stort bestående.

3. Gastric bypass

Effektivast. Övre delen av magsäcken skärs av och sys ihop till en liten ficka, en "minimagsäck". Till den kopplas en nedre del av tunntarmen, som leds förbi den övre delen. Det gör att maten enbart går genom den mindre magfickan och en del av tunntarmen. Uppföljande kontroller krävs. Man kan behöva tillskott av vitaminer och mineraler.

4. VBG

Vertikal bandförstärkt gastroplastik.

Övre delen av magsäcken "sys ihop" till en minificka med en öppning som förträngs med ett band. Sömmen i magsäcken kan dock brista. Operationen måste då göras om för att man inte ska gå upp i vikt igen.

Källa: Sven Gustafsson, docent och ansvarig för fetmaoperationer på Akademiska sjukhuset i Uppsala

Vanliga frågor och svar om ingreppen

Läs också

Ann-Cathrine Björnör Carlsson