”Jag kom i balans med ljusgloben”

Hälsa

Sara Molarin, 37, hade svåra stressymtom, både sömnsvårigheter och minnesförlust. När hon en dag rasade ihop på jobbet tog en vän med henne till en ljusglob. – Det var som att ställa sig i duschen när man är riktigt svettig. I dag är jag nästan helt återställd, säger hon.

Det började med att Sara jobbade för mycket och samtidigt gick igenom en jobbig separation. Stressymtomen lät inte vänta på sig. Hon sov dåligt. Huvudet började värka, och hon fick magsmärtor. Sedan började hon tappa bort ord när hon talade. Till slut fick hon också minnesförluster.

– Jag kunde berätta samma sak tio gånger. Det kändes som att jag hade hål i huvudet.

Svartnade för ögonen

Sara försökte göra vad hon kunde för att hjälpa sig själv. Hon tränade, var ute i naturen och drog ner på arbetet.

Det hjälpte tillfälligt. Men en dag orkade inte Sara längre. Hon satt på ett möte, hon jobbar som ledarskapscoach och egenföretagare, och plötsligt blev det bara svart.

– Det blev som ett överslag i huvudet. Jag lämnade rummet och gick ut i köket. Jag hade ont i hela kroppen och jag kände mig totalt däckad.

Testade ljusgloben

En kollega såg hur Sara mådde och körde henne till en mottagning där man gör behandlingar med ljusgloben.

Sara hade testat ljusgloben tidigare då hon tillsammans med ett nätverk som hon är med i var på studiebesök hos ljusglobens uppfinnare Karl Ryberg. Kollegan som hjälpte henne dagen hon kollapsade var en vän till Karl Ryberg och trodde att globen skulle fungera på Sara. Och det gjorde den.

– Det var som att ställa sig i duschen när man är riktigt smutsig och svettig. Jag satt i ljuset i tio minuter. Jag kom ner i varv. Huvudvärken och magontet bara försvann.

Klarade inte röd färg

Under behandlingen fick Sara själv välja vilka färger hon ville omge sig med. Hon valde de djupt blå och gröna. Den röda färgen klarade hon däremot inte av. När den rullade förbi blundade hon.

– Det var stor skillnad från allra första gången jag testade globen. Då mådde jag ju bra, och den röda färgen hade jag inte något problem med.

Efter behandlingen tog Sara tunnelbanan och sedan tåget hem till Uppsala, något som nästan varit omöjligt tidigare. I sitt stressade tillstånd hade hon svårt med miljöer där det var mycket folk och många olika intryck.

”Otroligt”

Det har ännu bara gått två månader sedan Sara började sin behandling i ljusgloben men hon mår redan väldigt mycket bättre. Hon har använt ljusgloben vid sex olika tillfällen. Varje session är tio minuter.

– Det är otroligt hur fort jag kom i balans igen. Jag har fortfarande inte lätt för rött, men sist jag gjorde behandlingen tyckte jag faktiskt lite bättre om det rödoranga spektret. Det ser jag som ett tecken på att jag börjar läka.

Jobbar heltid igen

Sara säger att hon egentligen är en skeptiker till alternativa metoder som ska ge bättre hälsa. Men att nyfikenheten oftast ändå tar över. Och hon provar gärna så länge det inte är skadligt.

– Nu jobbar jag heltid igen. Jag har till och med uppgifter som tvingar mig att ha struktur. Det trodde jag aldrig att jag skulle klara på den här korta tiden.

Uppfinnaren: Behandlingen påminner om floating

Ljusgloben liknar traditionell ljusterapi, men inom Monocrom ljus- och färgterapi används enfärgat laserliknande ljus. Ljusgloben projicerar färger i det äggformade rummet som patienten ligger i. Patienten styr själv med en fjärrkontroll vilken färg han eller hon vill ha omkring sig. Behandlingen påminner om floating eller hypnos.

Vad hjälper ljusgloben mot? Vi frågar Karl Ryberg, psykolog och ljusglobens uppfinnare.

– Den hjälper mot psykosomatiska sjukdomar, i första hand stress, sömnproblem och vinterdepressioner. Ljuset får igång blodcirkulationen och är därför bra för huden. En del musiker och konstnärer använder den för att ladda batterierna.

Varför fungerar den?

– Hjärnan behöver ljus. Ljus fungerar som programvara till hjärnan, den blir uppgraderad. Vitt ljus är summan av alla färger och därför är enskilda färger mer effektivt. Färg-erna är som vitaminer för huvudet.

Kan man få några biverkningar?

– Behandlingen ska inte pågå mer än tio minuter i taget. Då kan man bli väldigt trött, ungefär som att man legat i solen en hel dag.

De studier som gjorts på ljus-globens effekter är fallstudier och på dem kan man se att folk mår påtagligt bättre av globen.

Miljöpsykologen: Det finns för lite studier

Varför är du skeptisk till ljusgloben, Jan Janssens, docent i miljöpsykologi?

– Det finns inga vetenskapliga studier som visar att färger skulle ge specifika effekter på hälsan. Att människor mår bättre av behandlingen kan bero på placeboeffekten. Och människor mår ju faktiskt bättre om de blir ompysslade.

Det finns endast ett fåtal seriösa studier som visar hur människor påverkas av färger. Från dem kan man utläsa att vi generellt blir något mer stressade av starka färger, särskilt rött och orange. Men att vi skulle bli friskare av till exempel färgen grön är en myt.

Viktoria Hansén

ANNONS EXTERN LÄNK

Hur mår du på insidan? Gör en hälsokontroll via blodprov och få många svar.

Werlabs

Publisert:

Aftonbladet

/

Hälsa