Du kan dö av tristess

Av: 

Petra Weiss

Hälsa

Kan man verkligen bli så uttråkad att man dör?

Japp, det kan du, enligt forskarna vid University College London.

Det är bäst att du planerar in nåt kul till helgen.

Enligt experter vid University College London, Storbritannien, finns det en möjlighet att ju mer uttråkad du är, desto större risk är det att du dör för tidigt.

Okej, det är inte enbart tristessen som tar kål på dig, däremot kan det vara symtom på andra riskfyllda vanor som alkohol, rökning, droger och psykologiska problem.

Trist på jobbet

I studien deltog mer än 7500 statstjänstemän från London i åldrarna 35-55. Samtliga fick uppge om de hade känt sig uttråkade på jobbet den senaste månaden. De som uppgav att jodå, det hade varit väldigt trist på jobbet, löpte två och en halv gång högre risk att dö av hjärtproblem än de som uppgett att jobbet hade varit okej.

Men när forskarna tog in potentiella riskfaktorer om fysiska aktiviteter och befattning blev risken mindre.

Möjlig koppling

Dock har flera forskarna tidigare slagit fast att det finns en möjlig koppling mellan tristes och hjärtproblem eftersom de som känner sig uttråkade har en tendens att inte sköta sin hälsa så bra när det gäller mat, motion och alkohol, vilket då ökar riskerna för hjärtsjukdomar.

Tristess är också kopplat till depression och undertryckande ilska, vilket i sig ökar blodtrycket och naggar på kroppens naturliga immunförsvar.

Tristessen hade dock absolut ingenting att göra med att de var statliga tjänstemän.

ANNONS EXTERN LÄNK

Hur mår du på insidan? Gör en hälsokontroll via blodprov och få många svar.

Werlabs

Publisert: