Nya p-piller ger större risk för blodpropp

Av: Amanda Elander

Publicerad:
Uppdaterad:

Studier visar att risken för blodpropp kan öka med 50 procent med de nya p-pillrena, jämfört med äldre sorter. Det enligt uppgifter från Läkemedelsverket som Sveriges Radio tagit del av.

Foto: mikael WALLERSTEDT

De nya sorternas p-piller kallas den tredje generationens p-piller. I Sverige använder omkring var fjärde kvinna som äter p-piller någon av de nya sorterna. Anledningen till att de ökar risken för blodpropp är att de innehåller en annan typ av hormon än de äldre pillren.

Ingemar Persson som arbetar med läkemedelssäkerhet anser att man i första han ska välja de äldre sorterna, trots att de nya pillren kan ge mindre humörsvägningar och hjälpa mot acne.

Men Susanne Barnell som arbetar på en ungdomsmottagning i Malmö ser ingen anledning till att friska tjejer ska vara rädda för blodproppar.

– Skulle det visa sig att de har en ärftlighet eller något som gör att de inte kan äta kombinerade p-piller med östrogen, så finns det andra preparat och andra piller. Det är mycket mer riskabelt att vara gravid än att äta p-piller, säger hon till Ekot.

Publicerad: