Läkarens verktyg: en vanlig borrmaskin

Av: Mira Micic

Publicerad:
Uppdaterad:

Borrade hål i pojkens huvud

1 av 3 | Foto: rex/ibl
Mår bra idag Nicholas Rossi, här med sin mamma Karen och pappa Michael är idag tacksamma för att läkaren på det lokala sjukhuset tog till den minst sagt drastiska metoden att borra upp Nicholas huvud med en borrmaskin.

Tolvåringen föll av cykeln och skadade huvudet.

Läkaren insåg allvaret.

Och hämtade en vanlig borrmaskin.

Den tolvårige pojken Nicholas Rossi ramlade av sin cykel och slog i huvudet. Han hade inte cykelhjälm och när han föll förlorade han medvetandet i några sekunder, men mådde sedan bra. När han kom hem klagade han på huvudvärk. Pojkens mor Karen Rossi, som jobbar som sjuksköterska, tog honom omedelbart till sjukhuset i staden Maryborough i Australien. Den tjänstgörande läkaren, Rob Carson, ville att pojken skulle vara kvar för observation.

Inre blödning

Pojkens tillstånd förvärrades snabbt, han drabbades av spasmer och stundvis förlorade medvetandet.

Läkaren insåg omedelbart allvaret. Symtomen tydde på en inre blödning, som resulterade i hårt tryck mot hjärnan.

Han rusade ut till föräldrarna och sa: "Jag ska borra i Nicholas huvud för att lätta trycket mot hjärnan. Vi har bara en chans här, en enda", uppger Daily Mail.

Sjukhuset hade inte de instrumenten som behövs vid ingreppet, men läkaren tvekade inte – han sprang till verktygsförrådet och hämtade en vanlig borr.

"Hämta en Black&Decker!"

– Dr Carson sa att allt han minns att han sagt var: Hämta en Black&Decker!, säger pojkens pappa Michael Rossi till australiensiska tidningar.

Läkaren konsulterade en annan läkare per telefon och satte i gång.

Han borrade i pojkens huvud tills en blodklump ramlat ut. Föräldrarna som stod utanför kunde höra ljudet av borren tränga i in pojkens huvud, berättade senare pojkens mamma till tidningen The Australian.

Omedelbart efter det fördes pojken med en helikopter till barnsjukhuset i Melbourne. Det visade sig att fallet av cykeln orsakade en skada i en artär bakom örat, och att blodet som blev instängt koagulerade och skapade tryck mot hjärnan.

– Det är bara något man gör. Det är inte en personlig bedrift – det är bara en del av jobbet. Jag hade ett mycket bra team av människor att hjälpte mig, säger läkaren Rob Carson till Daily Mail.

Publicerad: