600 sylvassa spikar i ryggen

HÄLSA

Aftonbladet testar spikmatta

1 av 2
Kropp & Hälsas Ulrika Lundberg lyckades trots den sylvassa bädden att falla i sömn.

Kan 600 sylvassa spikar i ryggen verkligen hjälpa dig att slappna av? Kropp & Hälsa testar nya antistressmetoden.

Det känns som vansinne. Vasst vansinne. Och jag har egentligen inte tid att ligga spetsad som en fakir. Jag har bråttom.

Snabbt lägger jag mig ner på sylbädden. Jag hinner precis tänka ”mesigt” när de 1,5 centimeter långa spikarna skjuter rakt in i ryggen. Det gör ont! Bränner som tusan. Jag kippar efter andan. I lurarna sveper synthvindar och en släpande kvinnoröst ber mig att när jag nu ”ligger bekvämt och låter akupressurmattan ... bearbeta din kropp ... så kan du sluta ögonen och bara ... koppla av”. Skämtar hon?

Efter ett par, tre minuter går smärtan över i värme som sprider sig genom kroppen, ut i armar och ben.

Ska ge djup avslappning

Spikmattan är en säljsuccé designad och tillverkad av Susanna Lindelöw som smärtlindrare för onda, stela ryggar. Nu har hon tagit fram ett helt nytt antistresskoncept där succéspikarna kombineras med en avslappnande hypnos-cd, framtagen av diplomerade suggestionsterapeuter vid SSEAH, Svenska skolan för etisk och analytisk hypnoterapi. Ett hemma-kit som ska hjälpa stressade att varva ner och ge djup avslappning:

– Båda produkterna i sig fungerar djupavslappnande och tillsammans blir två plus två nästan sex, sju. Skivan ger dig affirmationer att du redan är avslappnad, vilket gör att du kopplar av, vilket i sin tur höjer effekten av spikmattan, säger Susanna Lindelöw.

Som vid akupunktur

Precis som vid akupunktur tros spikarnas tryck ge ett rus av endorfiner – kroppens eget smärtstillande ”morfin”. Dessutom utsöndras hormonet oxytocin som ger lugn och ro. Mindre smärta, harmonihormoner och ett öppet sinne ska alltså vara kuren mot stress, sömnlöshet, spända muskler och spänningshuvudvärk.

Så, känner jag mig mirakulöst avstressad?

Det svider skönt i tangentbordsknutarna ovanför skulderbladen, resten av ryggen är varm. Spikarna har jag kopplat bort. Rösten likaså. Andningen är tung och jag inser att jag surfar upp i dåsigt dagdrömmeri. Jag har banne mig somnat!

– Haha, ja det går snabbt, kommenterar Susanna Lindelöw, det är få som lyckas hålla sig vakna skivan igenom.

Superpigg – och glad!

Efteråt är ryggen som naggad av spikmattan. Det ser ut att göra galet ont, men känns inte alls. Mest känner jag mig ... groggy. Ruset klingar ut i svag fakirbaksmälla.

Resten av dagen är jag superpigg och ovanligt glad. Spikarna kom verkligen åt någon avslappningspunkt, eller sådär 600 stycken.

Så funkar mattan